Арестуваха автора на записа на екзекуцията на Саддам

Арестуваха автора на записа на екзекуцията на Саддам

Авторът на пиратския видеозапис с обесването на Саддам Хюсеин е задържан, предадоха световните агенции, позовавайки се на съветник на министър-председателя на Ирак Нури ал Малики, пожелал да запази анонимност.

Извършителят е заловен през изминалите часове и е правителствен представител, наблюдавал екзекуцията на място, твърди източникът. Той добавя, че срещу арестувания се води следствие.

В сряда "Ню Йорк таймс" цитира изявление на иракския прокурор Мункис ал Фарун, който бе сред обвинителите в процеса срещу Саддам, пратили бившия диктатор на бесилото, и който присъстваше на екзекуцията в събота.

Пред вестника Фарун казва, че единият от двамата мъже, които държали мобилни телефони с камера, за да заснемат последните минути на Саддам, е бил Муафак ар Рубаи - съветникът по национална сигурност на премиера Малики.

По-късно пред АП обаче Фарун заяви, че не обвинява Рубаи и не го е видял да прави снимки на екзекуцията. Прокурорът уточни, че е видял други двама правителствени представители да снимат с мобилни телефони едновременно с официалното заснемане на екзекуцията.

Прокурорът не ги познавал, но помнел лицата им.

Още във вторник иракското правителство започна разследване за изясняване на това кой е направил записа с мобилен телефон на екзекуцията на Саддам Хюсеин, съобщи ББС. Кадрите, които видяха бял свят часове след екзекуцията, състояла се на 30 декември рано сутринта, показват как се разменят подигравки и обиди между свидетелите на обесването на Саддам.

Краткият видеоклип съдържа подвикване от охраната към Саддам “Долу диктатора” и пожелание той “да отиде в ада”. От своя страна осъденият на смърт пита саркастично  това ли е човешкото благородство и дали така викащият демонстрира своята храброст.

На записа може да бъде чуто как прокурорът Фарун заплашва, че ще напусне залата ако подвикванията не спрат. По иракските закони това автоматично би означавало и прекратяване на екзекуцията, тъй като присъствието на прокурор е задължително. Обесването приключило с викове “Тиранинът падна” и коментари “Нека повиси още осем минути”.

Иракските власти се страхуват, че видеозаписът  може да нагнети до крайност напрежението между сунитите и шиите в страната.

“Имаше няколко пазача, които викаха неподходящи изрази по време на изпълнението на присъдата и точно с това се занимава разследването в момента”, каза по-рано през деня прокурорът.

Саддам Хюсеин, който е сунит, бе осъден на смърт от иракски съд след като бе намерен на виновен за убийството на 148 шиити от град Дуджаил през 1980 година.

Той бе екзекутиран малко преди зазоряване в събота и бе погребан още същия ден близо до родния си град Тикрит.

Заради записа с мобилния телефон иракските власти се принудиха да пуснат официален запис за това как е умрял бившия диктатор. Филмът обаче е без звук и не съдържа момента на смъртта.

Споделяне

Още от Свят