Арестуваха български ромки за вандализъм в гръцки музей

Арестуваха български ромки за вандализъм в гръцки музей

Гръцката полиция задържа две българки от ромски произход, които са заподозрени във вандалски прояви в едни от най-известните музеи в Атина през последните два месеца, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Заподозрените са арестувани в Националния исторически музей в гръцката столица, който е дом на реликви от гръцката война за независимост от 19 век. Жените казали на полицията, че оставяли мазни петна от масло и смирна по експонатите, защото "според Светото Писание те били чудотворни". Българките ще бъдат изправени пред съда в понеделник.

През юли две жени на средна възраст оставили мазни петна по няколко дузини артефакти в Музея за византийски и християнско изкуство, който има една от най-големите колекции на религиозни реликви в страната. Инцидентът бе оповестен от гръцкия вестник Катимерини, а не от ръководството на музея. Министърът на културата на Гърция Лидия Кониорду тогава се опита да омаловажи инцидента.

"Няма да нарека случилото се точно вандализъм… няколко дами просто са пръскали със светено масло", заяви Кониорду, която бе сменена на поста след рокади в кабинета.

В края на август Музеят "Бенаки" – който притежава огромна колекция от гръцко изкуство, заяви, че две жени са напръскали с "мазна, безцветна субстанция без мирис", част от експонатите.

В повечето случаи служителите на музеите са успявали да отстранят мазните петна от артефактите. Но на някои от експонатите от дърво са нанесени щети – включително на изключително ценен коптски дървен кръст от 6 век.

Споделяне

Още от Европа