Арестуваха бившия висш "червен кхмер” Йенг Сари

Йенг Сари, бивш външен министър на някогашния комунистически режим на Червените кхмери в Камбоджа и съпругата му Йенг Тирит бяха арестувани тази сутрин в дома им при голяма полицейска акция, предадоха в понеделник информационните агенции. Това стана по заповед на трибунала, който под егидата на ООН трябва да съди виновниците за геноцида в страната, извършен преди 30 години.

Двамата бяха отведени в сградата на трибунала и ще се явят пред съда по-късно през деня, за да им бъдат предявени обвинения.

Радикалните ултралеви промаоистки Червени кхмери, които бяха на власт в Камбоджа от 1975 до 1979 г., са смятани за виновни в смъртта на близо 2 милиона камбоджанци, загинали от глад, болести, принудителен труд и екзекуции. По време на репресиите беше ликвидирана цялата интелигенция на страната и след края на режима тя се оказа практически без лекари, учители, инженерни кадри, университетски преподаватели, будистки монаси и свещеници.

Досега не е изправен пред съда нито един от лидерите на Червените кхмери. През 1998 г. в изгнание дълбоко в провинцията почина един от главните екзекутори на своя народ – Пол Пот.

Светът дълго не знаеше за зверствата в Камбоджа, а в социалистическия лагер  умишлено се мълчеше за тях, когато станаха известни.

Арестуването на Йенг Сари и съпругата му бе очаквано, посочва АП. Освен тях по нареждане на специалния трибунал на ООН са задържани още двама души.

Споделяне

Още от Свят

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?