Арестуваха бившия висш "червен кхмер” Йенг Сари

Йенг Сари, бивш външен министър на някогашния комунистически режим на Червените кхмери в Камбоджа и съпругата му Йенг Тирит бяха арестувани тази сутрин в дома им при голяма полицейска акция, предадоха в понеделник информационните агенции. Това стана по заповед на трибунала, който под егидата на ООН трябва да съди виновниците за геноцида в страната, извършен преди 30 години.

Двамата бяха отведени в сградата на трибунала и ще се явят пред съда по-късно през деня, за да им бъдат предявени обвинения.

Радикалните ултралеви промаоистки Червени кхмери, които бяха на власт в Камбоджа от 1975 до 1979 г., са смятани за виновни в смъртта на близо 2 милиона камбоджанци, загинали от глад, болести, принудителен труд и екзекуции. По време на репресиите беше ликвидирана цялата интелигенция на страната и след края на режима тя се оказа практически без лекари, учители, инженерни кадри, университетски преподаватели, будистки монаси и свещеници.

Досега не е изправен пред съда нито един от лидерите на Червените кхмери. През 1998 г. в изгнание дълбоко в провинцията почина един от главните екзекутори на своя народ – Пол Пот.

Светът дълго не знаеше за зверствата в Камбоджа, а в социалистическия лагер  умишлено се мълчеше за тях, когато станаха известни.

Арестуването на Йенг Сари и съпругата му бе очаквано, посочва АП. Освен тях по нареждане на специалния трибунал на ООН са задържани още двама души.

Споделяне

Още от Свят