Арестуван бе началникът на американския затвор "Кемп Кропър" край Багдад

Началникът на американския затвор "Кемп Кропър" край Багдад подполковник Уилям Стийл е бил арестуван и се намира в Кувейт в очакване да бъде съден, предаде в четвъртък БТА. Агенцията се позова на говорител на американската армия, цитиран от Франс прес.

"Стийл бе задържан и в момента е в затвор в Кувейт в очакване да бъде разпитан. Подробности за конкретните обвиненията срещу него ще бъдат обявени по-късно", каза пред Франс прес подп. Джослин Аберле.

Разпитът на свидетели по така наречения чл. 32 е военният еквивалент на американската гражданска правна процедура с участието на съдебни заседатели, чиято цел е да се установи дали обвиненията са достатъчно сериозни за образуване на следствие или възбуждане на дело.   

Стийл командваше разположения близо до багдадското летище затвор "Кемп Кропър", където бе държан бившият иракски президент Саддам Хюсеин, уточнява агенцията.

Според интернет-сайта на американската телевизия Ен Би Си подполковникът е обвинен в "подпомагане на врага, укриване на секретни документи, връзки с преводачка и с иракчанка, в отказ да се подчини на по-високопоставено лице и притежаване на порнографски материали".

По данни на ООН близо 18 000 души се намират в затвори на многонационалните сили в Ирак - в двата основни затвора "Кемп Бука" в Южен Ирак и "Кемп Кропър".

Затворът "Абу Гариб", в който през 2004 г. избухна скандал с американски войници, третирали жестоко и унизително иракски затворници, през септември миналата година бе опразнен и върнат на иракските власти, припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?