Арестуван е бивш сръбски генерал, издирван от Хагския трибунал

Арестуван е бивш сръбски генерал, издирван от Хагския трибунал

В Черна гора беше арестуван  Властимир Джорджевич, който е търсен от Международния трибунал в Хага по обвинение, че е наредил избиването на косовски албанци по време на войната в Косово през 1999 година.

Джорджевич, който е заловен в неделя сутринта, се укриваше дълги години и за него се твърдеше, че е потърсил убежище в Русия.

Говорител на трибунала в Хага заяви, че Властимир Джорджевич е бил арестуван със съдействието на сръбските власти. Наблюдатели отбелязват, че това е поредната стъпка на Сърбия към подобряване на отношенията с Европейския съюз.

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен приветства ареста на Джорджевич като "добър сигнал за сътрудничеството с Хагския трибунал", съобщи неговата говорителка. Тя припомни, че пълното сътрудничество с  Хагския трибунал остава условие за сключване на споразумение за стабилизиране и асоцииране с Белград.

В началото на юни Белград помогна и за арестуването на босненския сръбски командир Здравко Толимир, също обвинен във военни престъпления.

След ареста на генерал Джорджевич на свобода остават още само четирима високопставени сърби от времето на гражданските войни в бивша Югославия, които Международният трибунал на ООН иска да сложи на подсъдимата скамейка. Сред тях са някогашните лидери на босненските сърби Радован Караджич и генерал Ратко Младич.

Министрите на външните работи от ЕС ще обсъждат в понеделник отношенията със Сърбия и се очаква да дадат положителна оценка на новото правителство в Белград, които показва решимост за пълно сътрудничество с Хагския трибунал. Именно това стана причина за възобновяване на преговорите със Сърбия по споразумението за стабилизиране и асоцииране на 13 юни.

Споделяне

Още от Балкани