Арестуван е капитанът, потопил корабчето с туристи в Дунав в Будапеща

Цветя и свещи почитат жертвите в близост до инцидента, сн. ЕПА/БГНЕС

Унгарски съд нареди в неделя да бъде арестуван капитанът на плавателния съд, който блъсна и потопи корабче с южнокорейски туристи в р. Дунав в Будапеща, предаде Ройтерс.

Капитанът, 64-годишен украинец, отрича да е нарушил някакви правила или да е извършил престъпление. Той бе поставен в четвъртък под стража от унгарската полиция.

Не са му повдигнати официални обвинения, но заповедта за арест, издадена от общински съд в Будапеща, на практика означава, че той няма да напусне града, докато се разследва случаят.

Съдът нареди едномесечен арест с възможност за освобождаване под гаранция на стойност 15 милиона форинта (50 000 долара), каза пред Ройтерс заместник-говорителят на прокуратурата Ференц Раб.

Не е ясно каква е причината за инцидента, при който дългият 135 метра кораб за речни круизи удари и потопи в сряда през нощта по-малкото туристическо корабче с 35 души на борда.

Само седем души оцеляха и седем тела бяха извадени от водата, а останалите 19 продължават да са в неизвестност, но има голяма вероятност да са загинали в бурните води на Дунав.

Унгарската полиция съобщи, че е установила по снимки самоличността на седем южнокорейци, загинали при инцидента.

Споделяне

Още от Свят