В акция срещу цигарената контрабанда

Арестуван е митнически шеф, върнат на работа от съда

Седмината задържани, сред които и бизнесменът Борислав Манджуков, са обвинени в организиране на престъпна група

Арестуван е митнически шеф, върнат на работа от съда

Седем души, сред които шеф на митническо бюро и крупен бизнесмен от Варна, са задържани след операция на ГДБОП срещу контрабандата на цигари, съобщиха от МВР в четвъртък и обявиха името на операцията "Цигараджии".

 

Целта на акцията е била "пресичането на дейността на престъпна група, занимавала се с контрабанда и разпространение на цигари без бандерол на територията на страната".

 

Групата е следена от средата на 2011 г. Всеки от седмината арестувани е имал отделна задача и е извършвал определени дейности. Двама от групата действали основно от Гърция, където договаряли закупуването на цигарите без бандерол и съдействие за безпроблемното пресичане на границата на страната.

 

Други двама контролирали движението на превозните средства на територията на страната и безпрепятственото достигане от границата до местата за складиране.

 

Още двама били ангажирани с управлението на превозните средства и техническата им поддръжка

 

Установен е и седмият, който финансирал една от доставените пратки, гласеше съобщението от МВР.

 

Седмината арестувани са с обвинения за организиране и участие в престъпна група

 

По-късно през деня от Специализираната прокуратура дойде съобщението, че са повдигнати обвинения срещу седемте лица за "участие в организирана престъпна група, създадена с цел за контрабанден внос и разпространение в страната на цигари без бандерол в особено големи размери".

Към това дело, образувано от спецпрокуратурата през април 2012 г., са присъединени две дела, образувани през 2011 г. във Варна и София, след като се доказва, че престъпленията по тях са извършени от участниците във въпросната престъпна структура.

Едното от досъдебните производства е образувано през август 2011 г. затова, че в складова база във Варна са намерени и иззети цигари без бандерол за 2 347 950 лева, внесени контрабандно от Гърция. Дължимият на държавата акциз за тях е 1 173 298 лева.

През септември 2011 г. в софийското с. Герман са открити и иззети безакцизни цигари за 4.7 млн. лв., за които дължимият акциз е 2.3 млн. лв. По делото "Герман“ през септември м. г. е привлечен само Олег Падалски, на който днес е повдигнато и обвинение за участие в организирана престъпна група.

Установените до момента щети за бюджета само от неплатен акциз са за около 3.5 млн. лева.

С прокурорски постановления на всички участници в групата е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за постоянен арест на седмината.

Обвинения по различни текстове от НК са повдигнати към Георги Владимиров, Асен Поборников, Борислав Манджуков, Борис Тасев, Пламен Георгиев, Борис Поборников, Олег Падалски. Асен и Борис Поборникови са братя.

Георги Владимиров, известен с прякора Фози, е началник на митнически пункт Олтоманци. Преди две и половина години Владимиров бе уволнен като шеф на митнически пункт Гюешево, но бе възстановен на работа от съда.

Борислав Манджуков е известен във Варна бизнесмен, собственик на веригата заведения "Версай“. Срещу него досега има 48 висящи дела, предимно за измами. Нито едно от тях обаче не е приключило и Манджуков е с чисто съдебно минало.

Повечето от членовете на групата са криминално проявени с регистрации за кражби, грабежи, измами, контрабанда на цигари, укриване на данъци.

 

Ваньо Танов: "Дано този път Фози получи присъда за дейността си"

Акцията на ГДБОП е станала пак без участието на служители на агенция "Митници", каквато е практиката на служителите на вътрешното министерство в последните месеци, когато става дума за действия за пресичане на престъпления, свързани с митниците.

Що се отнася до задържания днес митнически началник на граничен пункт Олтоманци Георги Владимиров - Фози, неговият случай с връщането му отново на работа от съда, след като е бил уволнен, е аналогичен на десетки други случаи. Един от проблемите на митническото ведомство е, че законът пази от уволнение митническите служители и всеки опит служител да бъде отстранен от работа бива пресечен от съда, който връща уволнените и принуждава митниците да им платят заплатите за цялото време, когато са били без работа.

По повод на ареста на Фози директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов коментира, че "се надява задържаният днес митнически началник Георги Владимиров - Фози, не само да не бъде върнат отново на работа, но и да получи присъда за дейността си".

Пред Дарик радио директорът на митниците напомни, че през 2009 г. е освободил Фози от поста му на началник на Митнически пункт Гюешево, но съдът го е върнал на работа и той е бил назначен отново, но на пункта Олтоманци.

"Става въпрос за лице, което преди месец го коментирахме за това, че съдът го върна обратно на работа като началник на пункт. Той беше върнат на митнически пункт Гюешево, но все пак успяхме да го сложим на друг пункт, където не минава такъв трафик и пътникопоток - на Олтоманци. Но това беше единственото възможно, защото нямам право да не изпълня решението на съда, тъй като нося наказателна отговорност", обясни Танов.

"Той девет години работи на този пункт и е свързан с доста политици от този период и основно с контрабанда на цигари. Още в края на 2009 г. аз го освободих. Двете години, докато беше извън митниците, той продължаваше да се занимава с контрабанда на цигари. И тази информация е известна на органите на МВР", коментира още Танов, който беше директор на ГДБОП в продължение на няколко години.

По думите на Танов Владимиров може да бъде освободен единствено, ако бъде доказана престъпната му дейност. "Няма други механизми освен да бъде доказана престъпна дейност и да се надяваме, не само че няма да бъде върнат отново на работа след време, а и ще излежи някаква присъда", обясни Танов.

По повод на тиражираните веднага след ареста на Фози коментари, че той е свързан с някои лица от БСП, сред които депутатката Мая Манолова, тя побърза да отговори, че това не е вярно и този случай няма как да бъде пришит към БСП.

От БСП Варна също отрекоха арестуваният бизнесмен Борислав Манджуков да е свързан с местния партиен актив.

Споделяне

Още от България