Арестуван е шефът на ДАИ Валентин Божков

Задържани са 12 служители на агенцията, разследва се крупна корупционна схема

Валентин Божков. Сн. БГНЕС

Директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация” (бившата ДАИ) Валентин Божков е бил арестуван във вторник. Информацията бе потвърдена от МВР.

Акцията по ареста се е провела от служители на транспортната полиция към Главна дирекция "Полиция" съвместно с ДАНС в централното управление на агенцията и в негови подразделения в провинцията. Едновременно с директора Божков са задържани 12 служители, сред които и секретарката му.

Част от задържаните са били закарани в сряда в Центъра за борба с корупцията, известен като БОРКОР. Няма информация защо точно в това звено са арестуваните, след като основните му функции са да анализира и предлага идеи за борба и превенция на корупцията.

Пред сградата в късния следобед продължаваха да чакат адвокати на задържаните, но стана известно, че на изпълнителния директор не са предявени обвинения.

По неофициална информация става дума за крупна корупционна схема, свързана с дело, заведено през юни в Софийската градска прокуратура срещу неизвестен извършител.

Божков пое ДАИ през юли 2011 година с назначение, съгласувано с премиера Бойко Борисов, както тогава бе уточнено от транспортното министерство. Той наследи Симеон Арнаудов, подал оставка след автобусната катастрофа на магистрала “Тракия” на 15 юни, при която загинаха 8 души.

Случаят с ареста бе коментира от транспортния министър Данаил Папазов, който пред БНР каза, че обвиненията към Валентин Божков са свързани с цялостната дейност на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация”.

"Главно за провеждане на изпити, издаване на лицензи. Прокуратурата и компетентните органи се занимават с този въпрос. Не мога да ви дам подробности, и аз очаквам такива. Надявам се, в следващите няколко часа действително да получим картината. Най-точно ще бъде утре да ви кажа, че имам такава", каза министър Папазов.

На въпрос дали е бил в течение на тази операция, той коментира: "Доста сигнали имаше за корупционни схеми - и в министерството, и в прокуратурата. Повечето се дублираха. Зная, че компетентните органи работеха по тези сигнали".

На въпрос дали тези сигнали са били конкретно срещу Валентин Божков, министър Папазов заяви: "Не. Бяха споменавани доста имена. Доколкото си спомням, в сигналите никъде не си спомням името на господин Божков да е било споменавано. Но доста други служители бяха там".

Арестът на директора на "Автомобилна администрация” Валентин Божков е неприятен факт, коментира и инж. Койчо Русев, член на УС на АЕБТРИ и председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт и Националната транспортна камара.

"Неприятен, защото касае автомобилния транспорт, защото касае един човек, който оглавява автомобилната администрация, отговаряща за нормалното функциониране на бранша в страната, която трябва да съдейства за решаването на проблемите и с други страни, тъй като изпълнителният директор на администрацията и неговите колеги участват в смесените комисии, където се решават проблемите в автомобилния транспорт”, посочи инж. Русев.

"Неприятно е и заради това, че в момента автомобилният транспорт, особено за международни превози, има изключително големи проблеми. Част от тях са нерешени, по които преди време имахме протестни действия на границата с Турция, и новото уведомление от 7 август в техния държавен вестник за таксите, които налага турската страна за чуждестранните автомобили. Те засягат предимно българските превозвачи", посочи инж. Русев.

Споделяне

Още по темата

Още от България