Арестуван е шефът на ДАИ Валентин Божков

Задържани са 12 служители на агенцията, разследва се крупна корупционна схема

Валентин Божков. Сн. БГНЕС

Директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация” (бившата ДАИ) Валентин Божков е бил арестуван във вторник. Информацията бе потвърдена от МВР.

Акцията по ареста се е провела от служители на транспортната полиция към Главна дирекция "Полиция" съвместно с ДАНС в централното управление на агенцията и в негови подразделения в провинцията. Едновременно с директора Божков са задържани 12 служители, сред които и секретарката му.

Част от задържаните са били закарани в сряда в Центъра за борба с корупцията, известен като БОРКОР. Няма информация защо точно в това звено са арестуваните, след като основните му функции са да анализира и предлага идеи за борба и превенция на корупцията.

Пред сградата в късния следобед продължаваха да чакат адвокати на задържаните, но стана известно, че на изпълнителния директор не са предявени обвинения.

По неофициална информация става дума за крупна корупционна схема, свързана с дело, заведено през юни в Софийската градска прокуратура срещу неизвестен извършител.

Божков пое ДАИ през юли 2011 година с назначение, съгласувано с премиера Бойко Борисов, както тогава бе уточнено от транспортното министерство. Той наследи Симеон Арнаудов, подал оставка след автобусната катастрофа на магистрала “Тракия” на 15 юни, при която загинаха 8 души.

Случаят с ареста бе коментира от транспортния министър Данаил Папазов, който пред БНР каза, че обвиненията към Валентин Божков са свързани с цялостната дейност на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация”.

"Главно за провеждане на изпити, издаване на лицензи. Прокуратурата и компетентните органи се занимават с този въпрос. Не мога да ви дам подробности, и аз очаквам такива. Надявам се, в следващите няколко часа действително да получим картината. Най-точно ще бъде утре да ви кажа, че имам такава", каза министър Папазов.

На въпрос дали е бил в течение на тази операция, той коментира: "Доста сигнали имаше за корупционни схеми - и в министерството, и в прокуратурата. Повечето се дублираха. Зная, че компетентните органи работеха по тези сигнали".

На въпрос дали тези сигнали са били конкретно срещу Валентин Божков, министър Папазов заяви: "Не. Бяха споменавани доста имена. Доколкото си спомням, в сигналите никъде не си спомням името на господин Божков да е било споменавано. Но доста други служители бяха там".

Арестът на директора на "Автомобилна администрация” Валентин Божков е неприятен факт, коментира и инж. Койчо Русев, член на УС на АЕБТРИ и председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт и Националната транспортна камара.

"Неприятен, защото касае автомобилния транспорт, защото касае един човек, който оглавява автомобилната администрация, отговаряща за нормалното функциониране на бранша в страната, която трябва да съдейства за решаването на проблемите и с други страни, тъй като изпълнителният директор на администрацията и неговите колеги участват в смесените комисии, където се решават проблемите в автомобилния транспорт”, посочи инж. Русев.

"Неприятно е и заради това, че в момента автомобилният транспорт, особено за международни превози, има изключително големи проблеми. Част от тях са нерешени, по които преди време имахме протестни действия на границата с Турция, и новото уведомление от 7 август в техния държавен вестник за таксите, които налага турската страна за чуждестранните автомобили. Те засягат предимно българските превозвачи", посочи инж. Русев.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?