Арестуван е шефът на Дирекция "Миграция" в МВР

Арестуван е шефът на Дирекция "Миграция" в МВР

Задържан е директорът на дирекция "Миграция" в МВР Стефан Христов, съобщиха от министерството във вторник. В съобщението се казва, че под ръководството на зам.-градския прокурор Роман Василев е била осъществена операция на служители от вътрешната сигурност на МВР, на ДАНС и на НСлС, в хода на която е бил задържан шефът на дирекцията. 

Според първоначалните данни той е подпомагал организирана престъпна група, която се занимавала с набиране и подпомагане на чужди граждани, които влизали в българия с фалшиви документи. След това чужденците получавали право на дългосрочно пребиваване в страната ни и българско гражданство.

Така "в качеството си на длъжностно лице и при изпълнение на служебните си задължения, Христов е превишил властта си с цел набавяне на лични облаги, вследствие на което са настъпили значителни вредни последици - противозаконно деяние по чл. 282, ал. 2 от НК", пише още в съобщението.

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че ареста на Христов нее свързан с уволненията в Агенцията за бежанците и обвиненията срещу бившия ѝ началник Светослав Мичев.

 "Действията ни ще бъдат безкомпромисни, това е начинът "да си изчистим къщичката", добави Цветанов. По думите му  се установява съпричастност към действия на Христов и на други служители на министерството. "Но все пак, те са подчинени и тук е въпрос на изясняване дали той не им е възлагал несвойствени задачи или те също са били част от цялата тази организация",  добави Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?