Арестуван е втори заподозрян за взрива в лондонското метро

Обискиран бе домът на възрастна двойка приемни родители, наградени от кралицата

Арестуван е втори заподозрян за взрива в лондонското метро

Втори заподозрян беше арестуван във връзка с разследването на бомбения атентат в лондонското метро в петък, при който бяха ранени 30 души, съобщи британската полиция в неделя. 21-годишният мъж бил задържан в западното лондонско предградие Хаунслоу малко преди полунощ. Арестът е по силата на британския закон за тероризма, се уточнява в съобщението на полицията.

По-рано в събота британската полиция арестува 18 -годишен младеж в пристанищния град Дувър и обискира сграда в градчето Сънбъри край Лондон във връзка с атентата.

Обискиран бе домът на възрастната семейна двойка Пенелопе и Роналд Джонс, които в продължение на 40 години са били приемни родители на над 300 деца, включително 8 бежанци от различни страни.

През 2010 г. на церемония в Бъкингамския дворец двамата получават от кралица Елизабет II Ордена на Британската империя за своите заслуги в служба на децата и семейството.

Приятелка на Пенелопе и Роналд разказва, цитирана от британски медии, че у семейството неотдавна са живели млади хора на по 18 и 22 години.

Към момента 71-годишната Пенелопе и 88-годишният Роналд са заминали за няколко дни при свои приятели, тъй като полицията е евакуирала както тях, така и жителите на всички домове в съседство с техния, предаде БиБиСи.

Районът Хаунслоу, където бе извършен вторият арест, се намира на около 6.5 км. от Сънбъри.

В петък сутринта на станция "Парсънс грийн" в лондонското метро избухна самоделно взривно устройство, поставено в пластмасова кофа. Загинали няма, но 30 човека бяха откарани в болница, основно с изгаряния.

Властите обявиха случая за терористичен акт, а впоследствие отговорност за него пое "Ислямска държава".

Офицери от британската транспортна полиция продължават да патрулират по станциите на метрото в Лондон.

Разследващите освен това внимателно проучват данните от камерите за наблюдение в лондонското метро, за да установят кой конкретно е оставил кофата с взривното устройство във вагона и кога е станало това.

След взрива в петък, който е пети терористичен акт във Великобритания от началото на годината, нивото на терористична заплаха бе повишено от сериозно до критично, което означава непосредствена опасност от нови нападения. В неделя вечерта нивото на терористична заплаха отново бе понижено до сериозно.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят