Арестуван е зет на Шеварднадзе

Грузинската полиция арестува зет на бившия президент Едуард Шеварднадзе.

Главният прокурор заяви, че Гиа Джохтаберидзе, който оглавява най-големия мобилен оператор в страната, e бил задържан по обвинение за укриване на данъци, предаде Би Би Си. Прокурорът каза, че на Джохтаберидзе е било забранено да напуска Грузия, но е бил задържан на летището в Тбилиси, докато се е готвел да отлети за Париж.

Новият президент на Грузия Михаил Саакашвили започна кампания срещу корупцията, след като победи с голямо мнозинство на изборите през януари.

През последните няколко седмици Джохтаберидзе бе разпитван на два пъти в рамките на афера за корупция. Представители на прокуратурата заявиха преди няколко дни, че имат още въпроси към Джохтаберидзе и че извикването му в прокуратурата няма нищо общо с връзките му с бившия президент Едуард Шеварднадзе, съобщава ИТАР - ТАСС.

Джохтаберидзе е женен за дъщерята на бившия грузински президент, телевизионната журналистка Манана Шеварднадзе.

Никой не знае дали Джохтаберидзе щеше да се върне в Грузия, каза главният прокурор, който присъства на задържането.

Но висш служител от компанията на Джохтаберидзе каза, че става дума за бизнес пътуване.

Досега бяха арестувани няколко бивши високопоставени фигури от времето на Шевардзнадзе.

На Шевардзнадзе, който бе свален от власт след масови протести, оглавявани от Саакашвили, бе обещан имунитет в замяна на подадената оставка.

"Не вземайте подкупи и не давайте работа на свои роднини", беше първият съвет на Саакашвили към новия екип.

Безконтролната корупция в управлението е един от най-сериозните проблеми в Грузия е бе една причините за протестите за смяна на режима.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?