Арестуван в Пакистан е разкрил интернет - стратегията на Ал Каида

Напрежението между Русия и Грузия се засили рязко, след като грузинският президент обяви, че ще бъде стреляно срещу всеки руски кораб, който навлиза в грузински териториални води без разрешението на властите и посъветва руските туристи да не идват в автономната област Абхазия.

Всеки опит да се посегне върху живота на руските граждани ще получи съответния отговор, заяви в отговор руското външно министерство.

"Територията, която е пропита с грузинска кръв и където са играли футбол с главите на грузинци, не е място за шезлонгите на така наречените руски туристи", заяви Саакашвили във вторник вечерта, цитиран от РИА Новости.

"Така както грузински катери не могат да се появят в руски териториални води без разрешението на Русия, по същия начин руски катери не могат да се появят на крайбрежието на Абхазия без нашето разрешение", обясни грузинският президент.

"Аз искам руските туристи да обърнат особено внимание на думите ми. Когато всичко се промени, когато бъдат постигнати конкретни договорености и страницата бъде затворена, то тогава ние ще сме щастливи да видим руските туристи в Абхазия и да ги посрещнем с разтворени обятия. Но ако днес искате да идвате с катери от Сочи (руско пристанище на Черно море -б.р.) в Абхазия, съобразете с това, което се случи миналата събота, когато грузинските граничари откриха огън по морски съд", заяви Саакашвили.

В събота, на разстояние пет - шест мили от брега, беше обстрелван турски плавателен съд, който успя да се оттегли в неутрални води с незначителни щати. Абхазките военноморски сили обаче започнаха да преследват грузинския катер, открил огън на турския плавателен съд. След това Абхазия реши да потапя всеки грузински плавателен съд, нарушаващ границата на "абхазката акватория".

Лидерът на правителството в Абхазия заяви, че републиката ще преустанови участието си в преговорния процес с Грузия по решаването на грузинско - абхазкия конфликт.

В Тбилиси започват да губят представа за реалностите в съвременния свят, обяви руското външно министерство в сряда.

"Властите в Тбилиси предприемат безпрецедентни мерки, включително и по отношение на руските туристи, които желаят да пътуват от Сочи за Сухуми. Съгласно нормите на международното право, ако подобни намерения бъдат реализирани, те ще се смятат за вражески действия и ще предизвикат съответните последствия. Властите в Тбилиси трябва да си дават сметка за собствените си думи и да осъзнават отговорността си, когато става въпрос за човешки животи. Руските граждани имат право да избират къде ще почиват", се посочва още в съобщението от сряда на руското външно министерство, цитирано от ИТАР - ТАСС.

Преди да замине за САЩ грузинският президент Михаил Саакашвили заяви: "Преди няколко дни издадох заповед да бъде откриван огън по всеки кораб, който без разрешението на Тбилиси се появи край бреговете на Абхазия от Сочи. Сега потвърждавам заповедта", каза Саакашвили.

След изявлението властите в Абхазия го обвиниха в държавен тероризъм. Вицепремиерът на Абхазия заяви в интервю за радио "Ехото на Москва", че въпреки "войнствените заплахи", почиващите на територията на Абхазия с нищо не са заплашени.

Той съобщи, че в момента на територията на Абхазия почиват 50 000 граждани на Русия и се очаква през лятото броят на руските туристи да достигне 700 000.

По-късно грузинските военноморски сили потвърдиха, че са готови да изпълнят заповедта на президента Саакашвили и да не допуснат в териториалните води на Абхазия каквито и да е плавателни съдове, освен тези, които превозват хуманитарна помощ и чието пътуване е съгласувано с Тбилиси.

"Ние действително получихме разпореждане от президента да задържаме тези, които навлизат в териториалните води на Абхазия и дори да стреляме по нарушителите", съобщи командващият бреговата охрана на Грузия Коба Бочоришвили.

Бочоришвили поясни, че забраната касае включително пътнически кораби, пътуващи от Сочи за Сухуми.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: