Арестувана е и жена заради убития висш руски банкер

Арестувана е и жена заради убития висш руски банкер
Московският съд издаде санкция за оставането под арест на задържаната на 10 януари Лиана Аскерова по подозрение за съпричастност в убийството на зам.-председателя на Централната руска банка Андрей Козлов, който бе застрелян в началото на септември 2006 г. Това съобщиха руските медии в петък.

За задържането на Аскерова по-рано през деня съобщи адвокатът Евгений Мартынов, който представлява нейните интереси. Той отбеляза, че московчанката е имала отношение към финансите, но не се явява сътрудник на никоя банкова структура.

В четвъртък от Генералната прокуратура на Русия съобщиха за ареста на предполагаемия поръчител на убийството на Козлов - 35-годишният Алексей Френкел. Той е бил в управата на "Содбизнебанк" и ВИП Банк. Двете банки бяха закрити от Козлов съответно през март 2004 г. и през лятото на 2006 г. заради пране на пари и други нарушения на законите.

Една от основните версии за разстрела на Козлов е отмъщение от представители на банковите среди, занимаващи се с пране на пари, чиято дейност е била възпрепятствана от банкера, който отговаряше за лицензирането на бфинансовите институции.

Източници от руските сили за сигурност определиха Аскерова като "съучастничка" в престъплението. Още не е ясно какви точно са били връзките ѝ с Френкел.

Споделяне

Още от Свят