Арестуваната кметица на "Младост" организира протест срещу застрояване на парк

Кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, която е от четири месеца в ареста, се оказа основен организатор на протест срещу застрояването на парк в "Младост 3". Това тя успяла да направи чрез профила си във Фейсбук. Другият организатор е инициативата "Зелен Младост", става ясно от специално създадената за протеста група в социалната мрежа.

Протестът е свикан на 16 юли от 19 часа в самия център на парка, намиращ се в близост до блоковете 323, 324А и 325.

Инвеститорите смятат да построят на зелената площ една 8-етажна сграда, една 7-етажна сграда, както и две двуетажни сгради за търговската дейност на намиращия се в непосредствена близост магазин на "Лидл", информират протестиращите.

На 3 юли теренът, предвиден за изграждане на 7-етажната сграда, е бил заграден и строителните дейности са започнали. Информацията на протестиращите е, че около 40% от урегулираният парцел е бил общинска собственост, който е бил продаден през септември 2014 г. с решение на Столичния общински съвет.

Предложението за продажбата е направено от бившата кметица на "Младост" Цветан Авджиева (ГЕРБ), а купувач е управителят на Съвета на директорите на общинската фирма "Пазари Запад" Стилиян Георгиев, съобщават още протестиращите във Фейсбук.

Протестиращите настояват за незабавно спиране на строителството и обезщетяване на инвеститора с безконфликтен терен.

Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани през април при изключително показна акция в центъра на София. Тя бяха обвинени за подкуп от 70 000 евро.

Делото тръгна след сигнал на инвеститора Александър Ваклин, който обяви, че Иванчева му е искала половин милион евро, за да пусне негов проект. Общо 70 000 евро бяха намерени в багажника на колата на кметицата. Арестуван бе и соченият от разследващите за посредник при подкупа бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров (ГЕРБ)

В края на май съдът уважи искането на прокуратурата и реши временно да отстрани от кметския пост Иванчева, за да не пречи на разследването. На нейно място Столичният общински съвет назначи за изпълняващ длъжността кмет на "Младост" досегашният зам.-кмет по строителството арх. Румен Русев. Основният аргументите на магистратите за отстраняването на Десислава Иванчева бе, че тя е работила от ареста. От там Иванчева е подписала заповед за уволнението на арх. Румен Русев, който преди това даде показания в неин ущърб.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?