Арестуваната в Китай канадска преподавателка се е завърнала в Канада

Арестуваната в Китай канадска преподавателка се е завърнала в Канада

Канадска преподавателка, която бе арестувана в Китай по административни причини, е освободена и се е завърна в Канада. Това стана ясно от комюнике на канадското министерство на външните работи, предаде Франс прес. Отава "потвърждава, че канадски гражданин, задържан в Китай през декември, бе пуснат на свобода и се завърна в Канада", посочи министерството, без да даде повече подробности, съгласно закона за защита на личните данни.

Арестът на Сара Макайвър по официални данни нямаше връзка с дипломатическата криза между Пекин и Отава. Тя бе арестувана, защото е работила нелегално в Китай.

За задържането ѝ стана ясно малко след като в Китай бяха арестувани други двама канадци - бившият дипломат Майкъл Ковриг, работещ за мозъчния тръст Международна кризисна група, и Майкъл Спейвър, консултант, който често има контакти със Северна Корея.

Те бяха арестувани на 10 декември по подозрение, че са заплаха за националната сигурност. Но според много наблюдатели задържането им е ответна мярка след извършения в началото на декември арест във Ванкувър на финансовата директорка на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" Мън Ванчжоу.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?