Арестувани са 26 митничари и граничари за контрабанда на цигари

Камионът с фалшиви наморе, участвал в контрабандата, сн. БГНЕС

Общо 26 души, сред които 13 митничари и трима гранични полицаи, са арестувани на ГКПП "Капитан Андреево" за участие в контрабанден канал за цигари през България, съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов.

Освен замесените държавни служители са задържани и седем заподозряни като контрабандисти и трима охранители.

МВР работи по цигарения канал от неделя, когато е заловен турски ТИР с фалшиви български номера и контрабандни цигари. Арестувани с прокурорско разпореждане за 72 часа са петимата товарачи на стоката, човекът, който ги е наел, и шофьорът – турски гражданин.

При прегледа на камерите на пункта „Капитан Андреево" е установен още един ТИР с фалшиви номера и нелегални цигари. Стоката само в двата камиона е оценена за около 16 милиона лева.

По данни на МВР контрабандният канал е включвал транзит до турско-българската граница с документи, че се превозват транзитни цигари през България. На българския вход на ГКПП "Капитан Андреево“ турските регистрационни номера били сменяни с български и са ползвани нов комплект документи, според които стоката е била бобини за текстилната промишленост.

Има информация, че в последните месеци по тази схема са успели да преминат други 15 ТИР-а от Турция през България.

Апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов съобщи, че камионите са минавали по време на дежурството на арестуваните митничари и гранични полицаи. Те са в ареста за 24 часа, но е възможно не всички да са част от схемата.

В момента в София тече полицейска операция за издирване на още съпричастни лица към цигарения канал.

Споделяне

Още по темата

Още от България