Арестувани са 8 души, отвлекли кораба "Арктик сий"

При операцията по освобождаването на екипажа на товарния кораб "Арктик сий" са били задържани осем похитители - граждани на Русия, Латвия и Естония. Това съобщи министърът на отбраната Анатолий Сердюков, предадоха световните агенции във вторник. По думите на Сердюков освобождаването е станало без "нито един изстрел".

Ден по-рано бе съобщено че екипажът "Арктик сий" е освободен и всички негови членове са невредими, но бе спестена информацията, че има задържани.

В хода на разследването беше установено, че на 24 юли в шведските териториални води към "Арктик сий" се доближила надуваема лодка, в която се намирали четирима естонци, двама латвийци и двама руснаци. Под предлог, че лодката им се повредила те се качили на борда на "Арктик сий" и размахвайки оръжие, поискали от екипажа да изпълнява безпрекословно заповедите им. След това корабът потеглил по посочен от похитителите маршрут към Африка, като изключил навигационното оборудване, съобщи Сердюков.

Товарният кораб "Арктик сий" изчезна миналия месец, плавайки в Бискайския залив.

В понеделник "Арктик сий" бе открит на 300 мили от островите Кабо Верде. "Арктик сий", плаващ с руски екипаж под малтийски флаг, бил натоварен във Финландия с дървен материал за 1.3 милиона евро. Корабът трябваше да пристигне в алжирския пристанищен град Бежая на 4 август. На 28 юли корабът престава да отговаря на радиоповикванията и изчезва от обхват. Основната версия бе, че корабът е отвлечен.

Споделяне

Още от Свят