Арестувани са четирима българи от глобална група за източване на банкови сметки

Арестувани са четирима българи от глобална група за източване на банкови сметки

Четирима български киберпрестъпника част от международна група за източване на банкови сметки чрез скимиращи устройства на банкоматите са били арестувани по време на провела се в четвъртък акция под кодовото име "Нептун" на територията на България, Италия и Чехия. Това  съобщиха от  Европейския център за киберпрестъпления (EC3) на Европол и българското МВР.

Акцията е организирана от италианския карабинери и е осъществена при непрекъснато взаимодействие с българската ГД "Борба с организираната престъпност“ и Националната полиция на Чехия, заявиха от МВР в петък. Арестите са дело на двегодишно разследване, обхванало целия европейски континент, Южна Америка и Азия.

Престъпната група е поставяла скимиращи устройства на банкомати в Европа и така е прихващана информация за банковите карти на ползващите банкоматите, която после е била прехвърляна на фалшиви карти, с които вече са се теглили пари от сметките на жертвите през банкомати извън Европа от страни като Белиз, Индонезия и Ямайка 

Самоличността на арестуваните българи засега е анонимна.

Според първоначалните данни лидерите на трансграничната престъпна група активно са контролирали всички етапи на престъпната дейност, включително вграждането на техническите средства в банкомати в централните части на европейските градове, производството на фалшиви кредитни карти и последващото отнемане на пари от банкомати в неевропейски държави.

В рамките на разследването са открити компрометирани устройства, с поставени микрокамери и четци за магнитни ленти. Иззети са над 1000 фалшиви кредитни карти, събрани са  и данни за извършени многобройни измамни международни транзакции на стойност повече от 50 000 евро, посочват от МВР.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?