Арестувани са двама данъчни, поискали подкуп от 180 000 лв.

При специализирана акция на МВР в Русе са задържани двама данъчни служители рекетирали местна фирма, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП) в четвъртък.

Двамата служители - В.И. и П.Д. - от Териториална дирекция на НАП "Големи данъкоплатци и осигурители" са поискали подкуп в размер на 180 000 лв., съобщиха от МВР. Получаването на парите трябвало да стане по банков път по посочена от тях сметка на друг търговец. По този повод данъчните служители представили и фактура като основание за плащане. Услуга по нея не е имало и нямало да бъде извършена.

По обед двамата данъчни служители са задържани в Русе в момента на представяне на фактурата.

Потърпевш от престъплението е чуждестранен търговец. Действията по разследването продължават във връзка и с налични данни и за други подобни престъпни деяния на задържаните. Постановено е задържане за 72 часа до довеждането им в съда.

По този повод министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че предполага, че

подобни схеми за изнудване и измами на инвеститори са прилагани често, но сега с добрата съвместна работа на приходната администрация и МВР те ще бъдат пресечени.

Министърът каза, че ще бъдат наказани не единствено арестуваните данъчни агенти, но и техните ръководители, за да се покаже, че трябва да следят какво правят служители им.

Симеон Дянков обясни, че изнудваната фирма е на чуждестранен инвеститор и произвежда автомобилни филтри само за износ. По думите на министъра двамата задържани от два месеца казвали на фирмата, че дължи 1.2 милиона лева и предлагали, за да бъде приключен случаят, на държавата да бъдат платени около 340 000 лева, а на тях - 200 000 лева. Фирмата е била коректна и е уведомила властите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?