Арестувани са двама заради дроновете, парализирали "Гетуик“

Възможно е обаче ново отлагане на полети

Двама души са задържани за "криминално използване на дронове", довело до парализиране на лондонското летище "Гетуик" през последните два дни. Арестите са извършени в графство Съсекс късно в петък, предаде Ройтерс.

Аеропортът южно от Лондон - вторият най-натоварен във Великобритания, бе частично отворен в петък сутринта след принудително затваряне за 36 часа, което провали коледните планове на над 100 000 пътници. Очакваше се през деня да бъдат обслужени 700 авиорейса, но снощи администрацията отново закри пистата и цялото летателно пространство след съобщения за нова поява на дрон над тях.

20 полицейски отряда участваха в търсенето на злосторниците, управляващи дистанционно безпилотните самолетчета. В момента летището е отворено, но по преценка на ръководство ще са необходими няколко дни за възстановяване на пълноценната му работа.

В съобщението на полицията се казва още, че разследването на случая продължава. Добавя се, че се използват "серия от тактически средства", за да се предотвратят нови набези на дронове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?