Арестувани са лидери на протестите в Хонконг

Насроченият за събота протест е отменен

Агнес Чоу и Джошуа Уон

Хонконгската полиция потвърди, че е арестувала продемократичния активист Джошуа Уон, както и Агнес Чоу, която също е член на продемократичната група "Демосисто", предаде Асошиейтед прес.

"Демосисто" съобщи, че и двамата са били отведени в полицейски участък тази сутрин. Часове по-късно те бяха освободени под гаранция.

Двамата бяха обвинени за участие в демонстрация пред хонконгско полицейско управление на 21 юни. Обвиненията включват подбудителство към участие в незаконно събиране и участие в незаконно събиране. Уон ще трябва да отговаря и по обвинения, че е организирал демонстрацията.

Уон, който беше лицето на акциите за демокрация по време на протестите през 2014 г., парализирали части от града за 79 дни, беше освободен от затвора през юни, след излежаване на присъда от пет седмици за неуважение към съда.

Безредиците в Хонконг ескалираха в средата на юни заради сега е оттеглен законопроект за екстрадиция, който щеше да позволява изпращане на хора в континентален Китай, за да бъдат изправяни пред контролирани от комунистическата партия съдилища.

Впоследствие протестите преминаха към призиви за по-голяма демокрация по формулата "една държава - две системи", която гарантира свободи, неразрешени в континентален Китай, включително независима съдебна власт.

Китай изпрати вчера нови военни части в Хонконг, което беше наречено от китайските държавни медии рутинна ротация на гарнизона.

В редакционна статия във в. "Чайна дейли" вчера беше отправено предупреждение, че китайските войници не са в Хонконг само символично и няма да стоят със скръстени ръце, ако положението в града се влоши.

Организацията "Граждански фронт за човешки права" обяви, че отменя насрочения за събота протест, след като не получи разрешение от полицията за провеждането му, предадоха ДПА и АП.

Бони Люн, една от лидерките на организацията, заяви, че тя е загубила обжалването днес и се опасява, че провеждането на шествието може да постави в опасност участниците.

Безопасността на участниците и предпазването им от правни мерки винаги е била най-важната задача на "Гражданския фронт за човешки права", подчерта Люн.

Тайван изрази загриженост от информацията за арести на лидери на продемократичното движение в Хонконг.

"Призоваваме властите в Пекин и Хонконг да подходят чрез диалог, вместо да подтискат с арести", подчерта говорител на тайванското президентство. Той призова китайските власти да спазят дадените на Хонконг обещания за свобода, демокрация и човешки права.

Историята е показала, че стремежът на хората към свобода и демокрация не може да бъде спрян чрез насилие, заяви говорителят на тайванското президентство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят