Арестувани са радикални ислямисти за убийството на петимата македонци

Открити и арестувани са убийците на петимата македонци, които бяха застреляни на 12 април по време на риболов край Смилковското езеро, съобщиха от Министерството вътрешните работи на Македония във вторник. Става дума за последователи на радикалния ислям, съобщи в Скопие министърът на вътрешните работи Гордана Янкуловска.

Жертвите били избрани случайно, а целта на убийците била да всеят страх и несигурност сред населението в Македония и да се възползват от това, за да изпълняват ислямистките си цели, съобщи ведомството, цитирано от агенция Макфакс.

 

Задържаните над 20 души, които са македонски граждани, са воювали в Афганистан и Пакистан против войници на НАТО. Някои от арестуваните са преки участници в жестокото убийство, а за другите тепърва ще се изяснява какво отношение имат към престъплението.

 

Янкуловска посочи, че всички са арестувани на базата на "материални доказателства". У тях била открито оръжие, но вътрешният министър не можа да посочи дали то е използвано при убийството на петимата македонци.

 

Вътрешният министър поиска "още 24 часа, за да може вътрешното министерство да си свърши работата до край", да повдигне обвинение и искане за арест на задържаните.

 

В акцията с кодово название "Чудовище" по разкриването на престъплението, разтресло цяла Македония, са участвали над 800 полицаи. Те са проверили 26 обекта, по-голямата част от които са били на територията на столицата Скопие. В тях било открито голямо количество оръжие, боеприпаси, литература, доказваща идеологическа принадлежност на задържаните, както и други предмети, които можели да се използват за извършване на престъпления.

 

По думите на Гордана Янкуловска, "когато става въпрос за тероризъм, жертвите не винаги са пряко свързани с убийците".

 

На въпрос дали Македония е изправена пред ислямистка заплаха и радикален ислям, Янкуловска отговори: "Република Македония е част от международната антитерористична коалиция за мир и е страна, пета в света, с броя на участниците в мисията си в Афганистан. С този факт Република Македония е сред страните, които могат да бъдат потенциална мишена на радикалните ислямисти. В нито един момент не подценяваме ситуацията и не изключваме възможността от действия на радикални елементи или групи".

 

Вътрешният министър уточни, че всички спецслужби внимателно следят ситуацията в страната. Според нея всичко това се прави, за да няма промяна в начина на живот и съжителство на всички граждани в Република Македония.

 

Медиите припомнят, че на 12 април край язовира Железара до село Смилкоци, недалеч от Скопие, бяха убити четирима младежи на възраст между 18 и 20 години - Кире Тричковски, Александар Начевски, Филип Славковски и Цветанчо Ацевски. Петият убит Борче Стефановски бе на 45 години. 

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани