Арестувани са заподозрени за атентата срещу Кадиров

Задържани са заподозрените за убийството на президента на Чечения Ахмад Кадиров. Според заявление от 10 юни на заместник - генералния прокурор на Русия Сергей Фридински пред агенция Интерфакс, задържани са двама души, които по данни на следствието, са участвали в подготовката и осъществяването на взрива на стадион "Динамо" в Грозни на 9 май.

При снемане на показанията им, задържаните са си признали, каза Фридински. За сега не се споменават имена. Известно е само, че са граждани на Чечения, и че са на 22 и 28 години.

В резултат на терористичния атентат на стадиона в Грозни загинаха шест човека, един от които беше и промосковският президент на Чечения Ахмад Кадиров и председателят на държавния съвет Хюсеин Исаев. Няколко десетки бяха ранени.

Същевременно бе съобщено, че поддръжници на Кадиров издигнаха кандидат за неговия пост. Това е 47-годишният генерал-майор от милицията Алу Алханов, който заема поста министър на вътрешните работи на Чечения.

"Алханов е достоен съратник на Ахмад Кадиров, кандидатурата му беше единодушно одобрена от сподвижници на покойния президент на Чечения", заяви четвъртият син на Ахмад Кадиров, първи зам.-председател на правителството в кавказката република Рамзан Кадиров.

Алханов е завършил Академията на МВР на СССР. Заемал е различни длъжности в Министерството на вътрешните работи на Чеченско-Ингушската АССР. В края на 1996 г. след идването на власт на Аслан Масхадов напуска републиката. В периода 1997-2000 г. е началник на отдел на милицията в град Шахти в Ростовска област.

Първоначално поддръжниците на Кадиров предлагаха неговия син Рамзан да заеме поста на убития си баща и искаха руският президент Владимир Путин да разреши заобикаляне на конституционното изискване за кандидат - президента да е навършил 30 години, тъй като младият Кадиров е на 27.

Споделяне

Още от Свят