Арестувани са заподозрените за предотвратената атака срещу нюйоркското летище Кенеди

Арестувани са заподозрените за предотвратената атака срещу нюйоркското летище Кенеди

В САЩ са арестувани трима заподозрени за подготовка на терористична атака на международното летище Кенеди в Ню Йорк, съобщават в неделя световните медии.

Подготовката на четиримата заговорници за атака на летището е започнала миналото лято. Терористите са планирали да взривят тръбопровода, по който се е доставяло гориво до летището и който е преминавал през разположени наблизо жилищни райони. Отделно за взривяване са били подготвяни и контейнери пълни с гориво, които трябвало да разрушат сградата на летището. Заподозрените не предвиждали залагането на бомби в самолетите.

От полицията описват задържаните като “подражатели на Ал Кайда”. Ръсел Дефреяс е американски гражданин от Гвиана и по-рано е работил на летището. Абдул Кадир е негов съотечественик и бивш гвиански депутат. Третият заподозрян Ибрахим Карим е от Тринидад и Тобаго. Четвъртият съучастник Абдел Нур за сега е на свобода и се предполага, че се укрива в Тринидад и Тобаго.

Заговорът е разкрит, когато терористите се опитали да привлекат на своя страна информатор на полицията.

В записи на телефонни разговори, прихванати от ФБР, заговорниците избират да атакуват летище Кенеди, заради популярността на американския президент, в чест на когото е кръстено. "Американците обожават летище "Кенеди", сякаш  е истинският Кенеди. Ако го ударим, цялата страна ще бъде в траур. Това ще бъде все едно да убием за втори път Кенеди", казва по телефона Дефреянс на един от съмишлениците си.

Летище Джон Фл Кенеди е едно от най-натоварените в САЩ. За една година през него преминават 40 милиона пътници.

От прокуратурата в Ню Йорк съобщават, че ако терористичната атака не беше предотвратена жертвите, щетите и последиците за американската икономика щяха да са “невъобразими”.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?