Арестуваните българи остават в затвора в Одрин

Арестуваните българи остават в затвора в Одрин

Трима българи остават в турски затвор по подозрения, че са опитали да прехвърлят в Гърция три турски семейства.

Имената на задържаните в Одрин наши сънародници са известни на дипломатическата ни мисия, но не се съобщават официално, потвърди българският посланик в Турция Надежда Нейнски пред БНТ.

Генералният консул на Одрин е получил информация от турските власти, че тe са задържани на 17 ноември, а на 20 ноември им е наложена мярка задържане под стража, поясни българският посланик.

На този етап има досъдебно разследване и не се знае кога прокуратурата ще внесе обвинението в съда, допълни Надежда Нейнски.

Според информация от вторник в одринската дирекция за борба с организираната престъпност и контрабандата е получен сигнал за група от общо 11 души, готвеща се да пресече границата. Сред тях са били шестима души, разследвани за връзки с организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен за миналогодишния опит за военен преврат.

След сигнала полицейските екипи проследяват микробуса, превозващ бегълците и го спират в село Йеникадън до гръцката граница. При проверката е установено, че свързаните с Гюлен са обявени за издирване с обвинения за организиране и ръководство на групировка и за членство. Те са отведени първо на медицински преглед, а после на разпити в дирекцията по сигурността в Одрин. Децата им са предадени на техни близки.

Българските водачи на групата са с инициали Н.М.К., Г.Й.М. и С.Х.М. След разпитите в полицията те са транспортирани с белезници на ръцете до съда и с негово решение са оставени в ареста. 

 
По-късно в сряда от Външно министерство съобщиха, че завеждащият консулската служба в Генералното консулство в Одрин Мюзеян Узунова е получила разрешение от прокуратурата в града и се е срещнала с тях в затвора.
 
Тримата нямат здравословни проблеми и срещу тях не е било упражнено физическо насилие тях в нито един етап от следствените действия. Назначени са им служебни защитници. Преводач не са пожелали, тъй като владеят турски език, съобщиха от МВнР.

 

 

Споделяне

Още от България