Арестуваните българи остават в затвора в Одрин

Арестуваните българи остават в затвора в Одрин

Трима българи остават в турски затвор по подозрения, че са опитали да прехвърлят в Гърция три турски семейства.

Имената на задържаните в Одрин наши сънародници са известни на дипломатическата ни мисия, но не се съобщават официално, потвърди българският посланик в Турция Надежда Нейнски пред БНТ.

Генералният консул на Одрин е получил информация от турските власти, че тe са задържани на 17 ноември, а на 20 ноември им е наложена мярка задържане под стража, поясни българският посланик.

На този етап има досъдебно разследване и не се знае кога прокуратурата ще внесе обвинението в съда, допълни Надежда Нейнски.

Според информация от вторник в одринската дирекция за борба с организираната престъпност и контрабандата е получен сигнал за група от общо 11 души, готвеща се да пресече границата. Сред тях са били шестима души, разследвани за връзки с организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен за миналогодишния опит за военен преврат.

След сигнала полицейските екипи проследяват микробуса, превозващ бегълците и го спират в село Йеникадън до гръцката граница. При проверката е установено, че свързаните с Гюлен са обявени за издирване с обвинения за организиране и ръководство на групировка и за членство. Те са отведени първо на медицински преглед, а после на разпити в дирекцията по сигурността в Одрин. Децата им са предадени на техни близки.

Българските водачи на групата са с инициали Н.М.К., Г.Й.М. и С.Х.М. След разпитите в полицията те са транспортирани с белезници на ръцете до съда и с негово решение са оставени в ареста. 

 
По-късно в сряда от Външно министерство съобщиха, че завеждащият консулската служба в Генералното консулство в Одрин Мюзеян Узунова е получила разрешение от прокуратурата в града и се е срещнала с тях в затвора.
 
Тримата нямат здравословни проблеми и срещу тях не е било упражнено физическо насилие тях в нито един етап от следствените действия. Назначени са им служебни защитници. Преводач не са пожелали, тъй като владеят турски език, съобщиха от МВнР.

 

 

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?