Арестуваните от здравната каса в Пловдив присвоили 1 млн. лв. от лекарства за хепатит

Схемата с истински пациенти, отчитани през аптеки-фантоми, разкри слабости в контрола на НЗОК над медикаментите

Арестуваните от здравната каса в Пловдив присвоили 1 млн. лв. от лекарства за хепатит

С дублиране на рецепти на реални пациенти през аптеки-фантоми задържаните преди ден в Пловдив служители на местната здравна каса и техни съучастници са успели да присвоят над 1 млн. лева от скъпо струващото безинтерфероново лечение на хепатит С. Това обявиха от прокуратурата в Пловдив в четвъртък, откъдето изнесоха подробности за разбитата преди ден незаконна схема. Цялата схема се крепи на слабости в софтуера на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), поради което контролът на изписаните лекарства се осъществявал до три месеца след тяхното получаване.

Така е било възможно един пациент да си получава лекарството веднъж напълно реално от съществуваща аптека и втори път фиктивно от аптеката фантом и това да не бъде засечено от властите. При това, става въпрос за скъпо струващо лечение, което се одобрява от централното управление на НЗОК, т.е. подлежи на по-строг контрол отколкото други медикаменти, финансирани от здравноосигурителния фонд.

60% от приходите от престъпната схема са отивали у двама служители на районната здравна каса в Пловдив - Иван Деспотов, шеф на дирекция, отговаряща и за контрола на аптеките, и неговия подчинен Владимир Манев. На практика това са служителите, които е трябвало да контролират евентуални злоупотреби с лекарства, но не са го правили.

Според обвинението ключова роля в документната измама има и фармацевт с фамилия Александров, собственик на няколко аптеки. Той е създал за една година три фантомни аптеки, които са съществували само на хартия, с единственото изключение, че е бил назначен по закон и помощник фармацевт.

Аптеките-фантоми били регистрирани на името на социално слаб, който е разследван от икономическа полиция за други престъпления.

На всеки три месеца са разкривали ново дружество и нова атпека-фантом, за да не бъдат хванати в последващия контрол от НЗОК.

От базата данни на касата участниците в схемата са ползвали данни на реални пациенти и през аптеките-фантоми изписвали скъпите лекарства за хепатит С на стойност 25-30 000 лева.

Правели се двойни заявки - веднъж през действаща и веднъж през аптека фантом.

Така за година са били източени над 1 млн. лева, а последно изтеглената сума е била близо 90 000 лева.

Според заместник-окръжния прокурор Галин Гавраилов разкритата схема показва сериозни пропуски в контрола на Здравната каса. По думите на Гавраилов са извършени две престъпления  - документна измама и подкуп в особено големи размери. 

Наказанията, предвидени в Наказателния кодекс за тези престъпления, са от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 за подкупа.

На този етап в ареста с разпореждане на Окръжна прокуратура са задържани четирима души - Деспотов, Манев, Александров и социално слабият Лютинов, на чието име са регистрирани аптеките-фантоми. Първоначално са арестувани още двама от замесените в схемата, но в последствие те са освободени. 

Извършени са претърсвания и изземвания на адресите на задържаните.

Според прокуратурата “мозъците на операцията“ живеели в истински лукс. Деспотов притежавал имение извън града и няколко луксозни автомобила.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?