Арестуваните в Русия активисти на "Грийнпийс" са изправени на съд за пиратство

Арестуваните в Русия активисти на "Грийнпийс" са изправени на съд за пиратство

На всичките 30 активисти на "Грийнпийс", опитали да се качат на руска сондажна платформа в Северния ледовит океан, бяха предявени обвинения, но те не се признават за виновни. Това съобщи в четвъртък подразделението на федералния Следствен комитет на Русия в Северозападния федерален окръг, предаде ИТАР-ТАСС.

Според съобщението активистите са подведени под отговорност по чл. 3, ал. 227 от Наказателния кодекс, който описва престъплението "пиратство, извършено от организирана група".

Обвиняемите не признават вина и до момента отказват да дават показания по съществото на обвинението, добавят от следствения орган.

На 18 септември плавателният съд "Арктик сънрайз" под холандски флаг се доближи до морската платформа "Приразломная". Намиращите се на борда активисти на "Гринпийс" се опитаха да се качат на платформата, но бяха спрени от служители на Федералната служба за сигурност.

След това "Арктик сънрайз" бе изтеглен на буксир до Мурманск, а срещу пребиваващите на борда му 30 души от 19 държави бе възбудено наказателно дело за пиратство.

Миналата седмица Ленинският районен съд в Мурманск постанови всички арестувани да останат под стража за срок от два месеца, припомня ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?