Арестуваният бивш вицепремиер на Каталуня приема контрола над областта

Арестуваният бивш вицепремиер на Каталуня приема контрола над областта
Арестуваният бивш каталунски вицепремиер Ориол Жункерас и още трима задържани членове на неговата партия Републиканска левица на Каталуня ще се съобразят с решението за установяване на контрол от централното испанско правителство върху областта, заяви днес техен адвокат, цитиран от Ройтерс.
 
Жункерас и още седем бивши членове на областното правителство на Каталуня бяха арестувани на 2 ноември и очакват съдебен процес, след като бяха обвинени, че са участвали в незаконно обявяване на независимост от останалата част на Испания.
 
Обвиняемите се надяват, че приемането на контрола на Мадрид върху Каталуня може да накара Върховния съд да анулира решението за задържането им и да ги освободи навреме, за да участват като кандидати на регионалните избори на 21 декември.
 
Адвокатът каза пред Върховния съд, че обвиняемите не са съгласни с прилагането на член 155 от конституцията на Испания, по силата на който беше отнета властта на каталунското правителство, но го приемат.
 
Това обаче не означава, че те се отказват от своите политически убеждения, заяви адвокатът им.
 
Стремежът на Каталуня към независимост предизвика най-тежката политическа криза в Испания от прехода на страната към демокрация през 70-те години на 20 век и накара Мадрид да уволни каталунското правителство и да свика избори в областта.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят