Арестуваният с 21 000 лева прокурор освободен под домашен арест

Подалият сигнал адвокат не искал да става обвиняем, за да не му изземат колекция от оръжия

Арестуваният с 21 000 лева прокурор освободен под домашен арест

Арестуваният в петък с белязани 21 000 лева шуменски прокурор Румен Пенев бе освободен под домашен арест в понеделник от Софийския градски съд (СГС).

Съдия Мариян Марков прецени, че въпреки наличието на обосновано предположение, че обвинителят е поискал парите, за да въздейства на свой колега да прекрати преписка, по делото няма данни за опасност да се укрие или да извърши престъпление, което се изисква за определяне на постоянен арест.

Пенев бе обвинен преди три дни в търговия с влияние, след като адвокат Найден Николов подал срещу него сигнал в ГДБОП. В съдебната зала стана ясно, че потърпевшият се свързал с прокурора във връзка с водена срещу него преписка в Шуменската районна прокуратура за документна измама.

Въпросната преписка била образувана по сигнал на Денчо Денев, който имал спор за голяма сума пари с бившия си адвокат – Найден Николов. Последният потърсил за помощ Пенев, който познавал Денев, тъй като и двамата били от Русе. Впоследствие станало ясно, че двамата се познават и защото Денев бил приятел на бившия тъст на прокурора.

От показанията на Николов стана ясно, че мотивът му да търси извънсъдебно решение на спора с бившия си клиент е голямата му колекция от огнестрелни оръжия. Юристът се страхувал, че ако бъде обвинен в престъпление от общ характер, МВР ще му отнеме разрешителните и ще конфискува ценните експонати, които след това лесно биха изчезнали от полицейските складове.

"Тук съм, защото познавам две лица, които имат спор помежду си и бях помолен да помогна, за да разрешат този спор", заяви пред СГС самият Румен Пенев с уточнението, че никога не е искал парите на Николов за себе си.

Защитата му пък посочи, че от събраните доказателства по делото има повече данни за провокация към подкуп, отколкото за търговия с влияние. Съдия Марков обаче не възприе тези твърдения и подчерта, че му прави впечатление, че в един от записаните със СРС-та телефонни разговори на Пенев, той 5-6 пъти казва на непозната жена, че "в петък ще има пари".

В подкрепа на обвинителната теза са и показанията на прокурор Янко Железов, който наблюдава преписката срещу адвокат Найден Николов. По думите му обвиняемият Пенев веднъж се поинтересувал от хода на въпросното разследване, като заявил, че познава подалият сигнала Денчо Денев. Тогава Железов му отговорил, че планира да повдигне обвинение на Николов.

След този разговор Пенев провел две срещи с адвоката на Николов – Живко Жечев, както и още две с Найден. Пред Жечев прокурорът поискал 25 000 лева за прекратяване на разследването за документна измама, като показал жълто листче с написаната сума. На втората среща защитникът на Николов заявил, че парите са твърде много и клиентът му не е съгласен, на което Пенев отвърнал, че "тогава делото си продължава".

Впоследствие адвокатът прекратил служебните си отношения с Найден Николов и последният започнал сам да търси шуменския прокурор за съдействие. Така поисканата сума "паднала" на 21 000 лева, които били взети и описани от МВР. Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийският апелативен съд.

Междувременно Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се самосезира по повод шуменския прокурор Румен Пенев и изиска всички документи по случая, за да реши какво да предприеме.

"ВСС през целия си мандат отстоява непримиримост към магистрати, които нарушават закона, професионалната етика и уронват престижа на съдебната власт, така ще бъде и при този случай", се казва в съобщение на пресслужбата на съвета от понеделник.

Пенев бе арестуван при зрелищна полицейска акция след преследване по главната улица на Шумен, гонен от седмина полицаи, докато бягал към БМВ-ето си. Той бил проснат на земята и закопчан, точно преди да влезе в колата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?