Арестуваният шеф на ДАБЧ е обвинен като лидер на корупционна схема

Ще се ревизира даването на българско гражданство по произход и за инвестиции

Снимка: БГНЕС

Арестуваният преди ден председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалмпиев е обвинен като лидер на организирана престъпна група, събирала подкупа и извършвала длъжностни и документни престъпления, съобщиха от спецпрокуратурата във вторник.

Обвинения по делото са получили още главният секретар на агенцията Красимир Томов и други двама души, чиито имена засега не се споменават.

Както е известно, при акция на спецпрокуратурата и антикорупционната комисия в понеделник бяха задържани над 20 души, заподозрени в корупционна схема за издаване на фалшиви удостоверения за български произход, чиято единична стойност по неофициална информация е достигала до 5000 евро.

Междувременно правосъдният министър Цецка Цачева коментира в Стара Загора във вторник, че в ДАБЧ очевидно има проблем с издаването на удостоверения за български произход. Като аргумент в тази посока тя посочи факта, че за година са направени откази за издаване на подобни удостоверения на повече от 750 души.

"От месец май 2017 г. до края на юни т.г. Министерството на правосъдието е предложило на вицепрезидента да откаже българско гражданство на 750 случая по различни причини, включително и на 96 криминално проявени лица", заяви правосъдният министър.

Тя съобщи още, че управляващите подготвят промени в Закона за българското гражданство: "Работна група преосмисля и има за задача да предложи промени в Закона за българското гражданство в две главни направления. Първото е - придобиване на българско гражданство по произход, а втората група е свързана с възможността за придобиване на българско гражданство по натурализация чрез така наречените инвестиции. Имам уверението от Министерството на икономиката, че ще дадат становище, за да се види какъв е реалният ефект от тези инвестиции, разкриват ли се действителни работни места, има ли заетост."

Преди две седмици международните организации "Глобал уитнес" и "Трансперанси интернешънъл" публикуваха свой доклад за бизнеса с паспортите. В него се казва, че правилата в някои страни от ЕС за продажба на паспорти и разрешителни за пребиваване на богати чужди граждани създават риск от пране на пари. Споменати бяха 13 държави от ЕС, включително България.

"Ако имате много пари, които сте придобили по съмнителен начин, осигуряването на нов дом далеч от мястото, откъдето сте крали, не е просто привлекателно, то е разумно", коментира Наоми Хъртс от "Глобал уитнес" при представянето на доклада.

В съвместен доклад "Глобал уитнес" и "Трансперънси интернешънъл" призовават ЕС да установи стандарти за управлението на тези схеми и да разшири правилата срещу прането на пари, които в момента се прилагат само за банки и фирми за хазартна дейност.

Според данните на година България получава приходи от 25 милиона евро. Страната дава право на гражданство срещу инвестиция от 2013 г., а право на пребиваване срещу инвестиция - от 2009 г. Българско гражданство досега са си купили 16 души, а право на пребиваване по схемата са получили 296 човека. В периода 2012 г. - октомври 2017 г. най-много руснаци (75) са получили "златна виза" (право на пребиваване) в България, следвани от китайци (39), пакистанци (33), египтяни (28) и ливанци (25).

Споделяне

Още по темата

Още от България