Арестуваният в Букурещ Петър Зикулов призна, че е шпионирал за Украйна

Арестуваният в Букурещ Петър Зикулов призна, че е шпионирал за Украйна

Българският гражданин Петър Зикулов, който бе арестуван в края на февруари в Букурещ, е признал в сряда, че е шпионирал за Украйна. Гръмкият скандал с продажбата на военна информация на "трета страна извън НАТО", в която основни действащи лица са българинът и румънският офицер Флоричел Аким, доведе и до безпрецедентното изгонване на украинския военен аташе от Румъния.

Според румънските власти Петър Маринов Зикулов и румънският подофицер от Министерството на отбраната на страната Флоричел Аким са признали, че са шпионирали и продавали информация на Украйна. Въз основа на тези признания е бил експулсиран украинският военен аташе в Букурещ, съобщи БНР.

Към момента външното министерство на Украйна не е коментирало официално скандала.

В четвъртък съдът ще гледа обжалването на мярката за неотклонение на двамата задържани, на които съдът наложи 29-дневен предварителен арест, считано от деня на задържането. Двамата ще поискат задържането да бъде заменено с подписка.

"Случайно" арестуваният българин е племенник на бивш шеф на РУМНО

Арестуваният българин е племенник на дългогодишния началник на българското военно разузнаване отпреди 10 ноември 1989 г. (РУМНО) генерал-полковник Васил Зикулов.

Зикулов-младши е завършил военната академия в София и е бил майор в парашутните войски. От 1998 до 2000 г. е бил помощник-военен аташе в Букурещ, след което е уволнен от армията и започва търговска дейност. През 2001 г. се установява със семейството си в Румъния, където поставя основите на шпионска мрежа, както твърдят румънски медии.

Румънският офицер Флоричел Аким, който е имал достъп до класифицирана информация на НАТО, е признал, че е продавал румънски военни тайни и срещу тях е получавал, според важността им, "хиляда или по-малко долара".

Аким е копирал и предавал информация за "военни комуникационни системи, радарни честоти, оперативни карти на НАТО, сведения за военна техника и други".  

Според румънската разузнавателна служба офицерът бил под наблюдение още от 2005 г. Разследването работи по версията, че Аким е предавал документите на българина, който чрез сложна разузнавателна мрежа е насочвал информацията към "държава, която не е член на НАТО".

От българското външно министерство заявиха, че Зикулов, който има консултантска фирма в Букурещ, е действал по собствена инициатива и по никакъв начин не е свързан с българското правителство. Същото заяви и външният министър Ивайло Калфин, според когото случаят няма пряко отношение към българската държава.

Следите водят към Русия

Според румънски агенции, които се позовават на свои източници, разследващите разполагали с неопровержими данни, че краен получател на изнасяната военна информация е Русия, а украинският дипломат е бил само посредник.

Към момента обаче от румънска страна няма официални преки изявления, че шпионажът е бил извършван в полза на Украйна или на Русия, въпреки тиражираните масово твърдения в тази посока.

Любопитна подробност е фактът, че във вторник депутатът от украинската проруска Партия на регионите Инна Богословская е обявила от трибуната на парламента (Радата), че Букурещ е изгонил още в понеделник военният аташе на Украйна Сергей Илницкий. Тя се обърнала с питане към външния министър Владимир Огризко, който обаче не реагирал на думите ѝ. Този факт може да се обясни и със сложната ситуация около самия пост на Огризко.

Сигнал за влошаването на отношенията между Румъния и Украйна стана и внезапното отлагане на официалната визита на румънския президент Траян Бъсеску в Киев, насрочена за 25-26 февруари.

Москва има най-активното разузнавателно присъствие в страните от НАТО

Букурещкият скандал не е първият в последно време в бивша социалистическа страна, свързан с предаване на разузнавателни данни на на Русия. В края на февруари в Естония по обвинение за шпионаж в полза на Русия беше осъден високопоставеният сътрудник на Министерството на отбраната на Естония Херман Сим. Съдът му даде 12 и половина години затвор.

Сим работеше в Министерството на отбраната на Естония от 1995 г. През 2000 г. той оглави отдела за опазване на държавната тайна и имаше най-високият допуск до класифицирана информация. Такъв допуск имаха само неколцина висши държавни ръководители на Естония – президентът, премиерът, министрите на отбраната и на външните работи и командващият силите на отбрана. През ръцете на служителя са минавали документи с военен характер, които са били предоставяни на Естония от чужди държави, с които тя има съответните договори. Според експерти на НАТО нанесените поражения на Естония и на Алианса са огромни.

На разпитите Сим призна, че е бил вербуван от КГБ в края на 70-те години, когато е следвал в Политехническия институт в Москва. По думите му след много години са започнали да го шантажират сътрудници на руското военно разузнаване. те го предупредили, че ако откаже, ще го разкрият като агент на КГБ.

През септември миналата година чужди издания писаха, че Москва усилено шпионира НАТО. Според дипломати повече от половината персонал на руските посолства в страните членки на НАТО сътрудничат на руското разузнаване или в по-честия случай са щатни агенти на Москва.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?