Арестуваният в Хамбург българин искал 32 000 евро за шпионаж

Арестуваният за промишлен шпионаж в Хамбург българин, за който вчера съобщи ДПА, е предложил на козметичната компания "Байерсдорф" информация за нов продукт на "Юнилевър".

На 8 декември миналата година козметичната компания "Байерсдорф" от Хамбург алармира прокуратурата в града, че неизвестен мъж ѝ предлага информация за нов продукт, който друг производител на козметика - "Юнилевър", смята да пусне на европейския пазар.

Служител на компанията влиза във връзка с местната криминална служба и в следващите седмици следователите под прикритие започват интензивна кореспонденция с шпионина. За сведенията си той е поискал 32 хиляди евро.

Мъжът, чиято самоличност засега не се споменава, се съгласил да се срещне с клиентите си в неделя на летището в Хамбург. На предполагаемия купувач той показал материалите си, след което бил арестуван.

От полицията в Хамбург съобщават специално за "Дойче веле", че българинът е пребивавал в Германия като турист. Заедно с него е била и 29-годишна унгарка, която е работила за дъщерната фирма на "Юниливър" в Будапеща. Властите подозират, че тъкмо с нейна помощ българинът е получил секретните информации.

Задържаният е направил пълни самопризнания. От него били иззети един компактдиск с данните, преносим компютър и различни документи. В момента той се намира в следствения арест, съобщи Андреас Шьопфелин от пресслужбата на хамбургската полиция.

По БТА

Споделяне

Още от Свят