Арестуваният за подкуп руски министър Улюкаев отрича вина

Обвинението за 2 млн. долара рушвет може да му донесе до 15 години затвор и глоба 70 пъти рушвета

Улюкаев (в дъното) при явяването му пред съда

Това е провокация спрямо държавен служител. Така определи ареста си руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев, който в понеделник през нощта е бил задържан за получаване на 2 млн. долара подкуп и веднага му бе повдигнато обвинение за рушвета и изнудвате на платилата му парите компания "Роснефт".

Още във вторник той бе изправен пред съд в Москва, който след двучасово заседание реши да му промени мярката за неотклонение в домашен арест. Повдигнати са му обвинения в подкуп, изнудване и заплахи, заради които може да бъде осъден на от 8 до 15 години затвор и и санкция в размер 70 пъти получения подкуп, съобщи руското издание "Комерсант"

Адвокатът на Улюкаев Тимофей Гриднев заяви, че министърът не признава вината си и определя случилото си в офиса на "Роснефт" като провокация спрямо държавен чиновник.

Следовател от Басманния съд заяви пред журналисти, че "Улюкаев не признава вина и е отказал да даде показания", предаде РИА Новости.

Пред съда арестуваният министър заяви, че не отказва да даде показания, а засега се въздържа от това. "Настроен съм максимално да сътруднича на следствието, за да може моята репутация и доброто ми име да бъдат възстановени след установяването на истината по делото", заяви той. Защитата му обясни въздържането от показания с изчакването на конкретизираните обвинения и предявяването на доказателствата по делото. Такева на този етап не били представени.

Според някои информации на руски медии Улюкаев е бил задържан в дома му в Москва, в момента на получаването на подкупа, според други – това е станало в офиса на "Роснефт". Твърди се дори, че не е имало налични пари. От Следствения комитет съобщават, че Улюкаев е задържан на 14 ноември при вземане на подкуп от 2 млн. долара на местопрестъплението.

Според "Новая газета" Улюкаев не бил получил лично парите, а те били оставени в кутия в трезор, но от Следствения комитет определиха тези твърдения като "измислици".

Защитникът на министъра потвърди, че арестът е станал в офис на "Роснефт".

Макар руснаците да са свикнали с шумно отразявани от медиите арести на високопоставени служители, депутати или политически кадри за корупция, в случая става дума за най-високопоставения руснак, който е задържан по такива обвинения от идването на власт през 2000 година на Владимир Путин, отбелязва Франс прес.

Медиите и наблюдателите се опитват да изяснят дали ударът срещу Улюкаев, който е на 60 години и е в правителството от три години, е резултат на обикновена корупционна афера или пък на уреждане на сметки между клановете в Кремъл, допълва АФП.

Улюкаев е бил задържан в понеделник с белязаните пари, които поискал от петролната компания "Роснефт" за издадена положителна оценка, позволила сделката за изкупуването на 50,08 процента от акциите на друге държавна петролна компания - "Башнефт".

Говорителката на Следствения комитет на Русия Светлана Петренко уточни, че представители на "Роснефт" се обърнали към правоохранителните органи за незаконните действия на Улюкаев.

"Обвиняемият отправил заплахи, използвайки служебното си положение, че ще създава в бъдеще пречки за дейността на компанията", посочи Петренко, цитирана от .

Разследването по случая продължава и то не поставя под съмнение сделката за купуване на акциите на "Башнефт", уточни тя.

Улюкаев става най-високопоставения руски държавник, задържан от разпадането на бившия СССР през 1991 г. насам.

Няколко руски медии цитират свои източници, според които контраразузнаването (ФСБ) е "разработвало" Улюкаев поне от една година насам. С това се е занимавал отделът за вътрешна сигурност на Федералната служба за сигурност.

В края на лятото съдът е разрешил и подслушване на телефона на министъра.

В официалното съобщение се твърди, че парите са взети във връзка с оценката на министерството, позволяваща на "Роснефт" да купи държавния пакет акции на "Башнефт". През октомври "Роснефт" придоби малко над 50% от "Башнефт" срещу 330 млрд. рубли (около 5 млрд. долара).

Дмитрий Песков, говорителят на президента, първоначално заяви, че не знае дали на Владимир Путин е съобщено за ареста. Официалното съобщение бе разпространено в 2:33 тази нощ московско време. По-късно Песков разясни, че президентът е бил в течение на хода на операцията срещу Улюкаев.

Постът на арестувания министър бе зает от заместника му Евгений Елин, макар първоначално да бе съобщено, че длъжността временно се дава на друг от заместниците на Улюкаев - Алексей Ведев.

Засега не е известно кой ще представлява Русия на срещата на върха на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Перу.

Арестът на Улюкаев е шок за много от хората ,с които той е работил през  годините.

Сергей Швецов, първи зам.-управител на централната банка на Русия, коментира, че съобщенията за наказателно преследване на Улюкаев му звучат абсурдно.

"Много уважавам Алексей Валентинович. Той е последният, когото бих заподозрял в нещо подобно. Написаното в медиите изглежда абсурдно. Нищо не е ясно в момента", цитира думите му РИА "Новости".

От следствието твърдят, че при задържането Улюкаев "опита да позвъни на покровителите си, но напразно". Не се съобщава с кого точно е искал да разговаря министърът.

Улюкаев цял живот работи в кабинета и централната банка и е един от малцината останали във властта близки съратници на Егор Гайдар, който проведе болезнените и непопулярни сред руснаците реформи от началото на 1990-те години.

Като министър Улюкаев поддържаше реформи за намаляване на държавния контрол над икономиката и беше за приватизация, дори при неблагоприятни финансови условия. Министерството му даваше мрачни оценки за състоянието на руската икономика, които почти непрекъснато се раминаваха с доста по-умерените прогнози на министерството на финансите. Неговият екип твърди, че при сегашния икономически модел в близките 20 години Русия я очаква стагнация, а темповете на растеж ще бъдат под средните в света.

По думите му страната като цяло вече се е адаптирала към новите външнополитически условия, санкциите и контрасанкциите на Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят