Арестуваният за шпионаж американец в Русия е гражданин на 4 държави

Пол Уилън

Задържаният в Русия по подозрение в шпионаж Пол Уилън е гражданин на четири държави - Ирландия, Канада, САЩ и Великобритания, предава руската държавна агенция ТАСС. Информацията е потвърдена от неговия брат Дейвид пред “Вашингтон пост“. 

"Що се отнася до неговите международни връзки, то нашето семейство обединява четири континента. Четирите паспорта на Пол отразяват неговото място на раждане - Канада, родители - Великобритания, баба и дядо - Ирландия , както и неговия избор - САЩ", разказва брат му. 

Американското издание цитира свой източник, според който придобиването на паспорти било нещо като игра за семейството. Пол Уилън се съревновавал със сестра си кой ще има повече паспорти. 

Обединеното кралство изрази загриженост за съдбата на Уилън в събота.

"Изключително сме загрижени за Пол Уилън, на който бе предложена консулска помощ", казва британският външен министър Джеймс Хънт, цитиран от “Ройтерс“.

Русия обяви, че британската страна е изпратила искане за консулско посещение на Уилън и тази молба "се разглежда".

Срещу Пол Уилън образувано наказателно дело за шпионаж, което може да доведе до 20 години затвор. Уилън е бил военен, но в последно време е работил за службата за сигурност на международна компания за производство на части за авиоиндустрията. Той обяснява посещението си в Русия с покана за сватба на свой приятел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?