Аргументите срещу Гешев са СРС-тата с Радев, Божков, чатовете на Бобоков и "десните екстремисти"

Аргументите срещу Гешев са СРС-тата с Радев, Божков, чатовете на Бобоков и "десните екстремисти"

Главният прокурор Иван Гешев трябва да бъде отстранен от поста си, защото е допуснал да се изнася информация, събрана със специални разузнавателни средства (СРС). Освен това системно нарушава презумпцията за невиновност с изказванията си и не признава принципа за разделението на властите.

Това е записано в доклада на вътрешния министър Бойко Рашков. На база на документа правосъдният министър Янаки Стоилов обяви, че ще поиска Висшият съдебен съвет да отстрани Гешев. От прокуратурата реагираха, че става дума за политически, а не за юридически аргументи.

Те са под особен режим

В доклада си Рашков посочва пуснатите в общественото пространство СРС-та, в които се чува разговор на държавния глава Румен Радев и бившия командир на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков. Месеци по-късно публично бяха разпространени и записи, в които се чуваха обвиняемият бизнесмен Васил Божков и журналистът Огнян Стефанов. Двамата обсъждаха антиравителствените протести, на които се искаше и оставката на Гешев. Тезата на прокуратурата бе, че главният организатор и финансиращ недоволството е Божков.

Тези доказателства са огласени публично с разрешение на наблюдаващ прокурор по силата на една норма от НПК, обясняваха от прокуратурата. Според Рашков обаче в случая е нарушен законът, защото информацията, събрана със СРС-та, се движи по особен режим.

"Правото на прокурора да разреши разгласяване на материалите от разследване не се отнася до данните, събрани със СРС, защото те се подчиняват на особен режим", пише той и обяснява, че в случая става дума за Закона за СРС, който се явява специален по отношение на НПК и следва да се прилагат неговите норми, а не тези на процесуалния закон.

"Налице е и съдебна практика - влязло в сила решение на Апелативен съд-Варна, по което виновният, също длъжностно лице, заемащо отговорно положение и с достъп по служба до информация от СРС, е осъден за разгласяването ѝ! Изложеното е основание за извод, че от обективна и субективна страна Иван Гешев е извършил престъпление, но възниква въпросът защо срещу него не е започнал наказателен процес?", пише Рашков.

Не може да говори така

Кодексът за етично поведение на магистратите забранява публични коментари, които създават впечатление за пристрастност и предубеденост, твърди още вътрешният министър. Според него Гешев редовно не се съобразява с презумпцията за невиновност.

"Действията и бездействията на главния прокурор са в разрез със задължението му да защитава независимостта, безпристрастността и професионалната репутация на институцията, която представлява. Неговите изявления и тези на говорителя на прокуратурата надхвърлят пределите на обикновеното съобщаване и чрез тях се цели да се създаде обществена нагласа за виновно противоправно поведение дори на лица, които нямат качеството на обвиняем. Контактите с медиите поставят под съмнение правната компетентност и деполитизацията на главния прокурор и прокуратурата като цяло", пише в доклада му.

Рашков посочва още, че неведнъж пресцентърът на прокуратуата е пускал извадки от чатове между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Те обаче не целяли разкриването на обективната истина.

"Подборът и/или подреждането на данни от комуникация (чат)и публикуването на извадки от тях не е свързано с разкриване на обективната истина. Целта отново е да се внуши на обществото, че определени обстоятелства са възникнали така, както главният прокурор или други заинтересовани лица искат. Подобно умишлено "подреждане" не е само груба проява на недопустим обвинителен уклон. То е елемент на престъпление, противоречи на изискванията за обективност, всестранност и пълнота на наказателнопроцесуалното изследване и е несъвместимо със статута на Иван Гешев", пише в доклада.

Щурмът на президентството

Рашков споменава и акцията в президентството през юли миналата година, когато бяха арестувани Пламен Узунов и съветника Илия Милушев. Те бяха задържани, след като въоръжени служители на Бюрото за защита на свидетели при главния прокурор нахлуха в сградата и започнаха обиски. Впоследствие и двата ареста бяха обявени от съда за незаконни.

Нахлуването в президентството бе и една от причините за началото на протестите, продължили месеци наред. Акцията е била извършена с ненужна показност, подчертава Рашков.

"Не е известен нито един сходен случай в държава – членка на ЕС. Разпоредената от Гешев акция е безпрецедентна и дискредитира пред обществото и света държавността в лицето на нейните институции. Международните медии (Ройтерс, Блумбърг, Политико, Дойче Веле, Евронюз, и др.) определиха действията на прокуратурата като "демонстративни набези", "нападение срещу държавния глава" и "нахлуване, довело до спречкване между институциите", пише Рашков.

Десните екстремисти и "Барселонагейт"

Гешев нарушава принципа за разделение на властите, твърди още вътрешният министър. Той посочва, че неслучайно главният прокурор не се е явил на две изслушвания в Европейския парламент. Припомня се и негово изявление в интервю за БНТ, в което заяви, че не приема разделението на властите, както го прокламират "десните екстремисти". Тогава Гешев каза, че властите трябвало да се съдействат.

"В качеството си на магистрат Гешев е положил клетва да прилага точно Конституцията и законите, но поведението и публичните му прояви сочат обратното. Затова изявленията му предизвикаха масова реакция в професионалните и други среди! Това поставя остро въпроса в състояние ли е главният прокурор да упражнява надзор за независимостта на прокурорите или като противник на разделението на властите съдейства за подчиняването им на политическата власт, като вземат процесуални решения под нейно давление. Очевидно второто е верният отговор, което се подкрепя от неизясняването докрай на нито един публично известен случай, свързан с бившия премиер Б. Борисов (къщата в Барселона, пачките и кюлчетата злато в нощното шкафче, списъка с магистрати и политици, притежаващи имоти и сметки в чужбина", пише Рашков.

Той допълва, че Гешев е нарекъл снимките от спалнята на Борисов "дребна подробност", но прокуратурата е действала много активно по други случаи – например след арестите в президенството.

Специалните отдели

В районната и градската прокуратура на София има специални отдели, към които се разпределят преписки и дела, към които има особен интерес, казва още вътрешният министър. Те се разпределят неслучайно, а работата по тях се възлага чрез резолюции на началниците им.

"Това нарушение е свързано с възникване на основателно съмнение в обществото, доколко независими при вземане на решенията си са тези прокурори, след като в голямата си част, те са командировани от по-ниски нива, не са титуляри, не са се явили на конкурс и не са доказали своята компетентност. Очевидно е, че подобно продължително командироване на прокурори е порочна практика , поддържана от Иван Гешев, с която се заобикаля конкурсното начало като форма на кариерно израстване", пише още в доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?