Арх. Иван Несторов е новият шеф на строителния контрол

Арх. Иван Несторов е новият шеф на строителния контрол

Архитект Иван Несторов е новият началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Той е назначен от 28 септември от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщи пресцентърът на регионалното министерство в четвъртък.

Несторов сменя на поста Милка Гечева, която на два пъти беше уволнявана от вицепремиера по икономическата политика и демографските въпроси Валери Симеонов през фейсбук.

Симеонов поиска публично оставката на Гечева в началото на лятото, като я обвини, че покровителства незаконните строежи по Черноморието.

Преди да оглави ДНСК арх. Иван Несторов беше директор на дирекция "Геозащита и благоустройствени дейности" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Той има 11-годишен стаж в Инспекцията за държавен и технически контрол, чийто правоприемник е ДНСК. Дълги години (18 г.) работи и в дирекция "Архитектура и градоустройство" в Столична община. Последователно е заемал позициите началник отдел "Архитектура", директор на дирекция "Контрол по строителството" и директор на дирекция "Архитектура и градоустройство".

Иван Несторов е завършил висшето си образование в Букурещ в Института по архитектура и градоустройство "Йон Минку" през 1983 г.

Уволнената Милка Гечева застана начело на строителния контрол през 2010 г. Тя беше назначена от тогавашния министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев. По времето на правителството на Пламен Орешарски беше отстранена и заменена с арх. Николай Христов, но служебният регионален министър Екатерина Захариева я върна на поста. Дни преди да бъде отстранен от поста, Христов огласи нередности и порочни практики в ДНСК при пускането на строителни обекти в експлоатация.

През последните месеци Гечева предизвика гнева на Симеонов заради бездействието си и нежеланието да премахне преместваеми обекти, разположени върху пясъчните дюни на Слънчев бряг.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?