Съдържание от "Артекс"

Арх. Весела Мирянова: "Артекс инженеринг" продължава да създава качество

Арх. Весела Мирянова: "Артекс инженеринг" продължава да създава качество

Арх. Мирянова, неотдавна "Артекс Инженеринг" бе обявена за най-силна марка на годината от Superbrand. Какво означава това за вас?

Признание, доверие, подкрепа. В "Артекс" ще работим така, че наградата да се възприема винаги като заслужена.

Кои са най-важните преимущества на "Артекс"?

Когато създадохме "Артекс" през 1993 г. решихме, че никога няма да продаваме стени с някакво пространство между тях. Ние предлагаме пълноценна среда за живот. През годините сме натрупали опит, усъвършенствали сме методите, обновили сме технологиите, разширили сме обема на работата и гамата на продуктите, но никога не сме променяли този принцип. Ние предлагаме среда. Тя, разбира се, започва преди апартамента - със зелените площи, с местата за свободното време. Самото жилище винаги е изграждано според най-добрите от актуалните възможности за топло- и шумоизолация, с оптимално ослънчаване, с отлично разпределение, без малки и начупени пространства.

Говорите за зелени площи, но те невинаги са възможни.

Или къща с двор, или апартамент сред бетон - това не може и не трябва да бъде изборът на живеещия в голям град през XXI век. Винаги могат да се намерят възможности за насищане на градската среда със зеленина. Да, понякога теренът е щедър - по-голямо отстояние от другите сгради, така че да се направи малък парк или градинки. В други случаи може и трябва да се направи нещо с броени квадратни метри. Контекстът стимулира креативността. Ако няма място по хоризонтала, остава вертикалът. Зеленият покрив, зелените фасади са начин да пренесем "зеленото" горе, да наситим самата сграда с него.

Бихте ли дали пример за някоя от последните внедрени иновации във ваши проекти?

Да вземем проблема с чистия въздух, знаем какво е качеството му в София. Рекуператорната система, заложена в "Диамант", "Диамант 2", "Златен век"е отговор на този проблем. Тя гарантира планински чист въздух, като градският въздух е филтриран от прахови частици и полени. При това системата е свързана с икономично регулиране на температурата в помещенията, тоест намаляват се сметките за отопление и охлаждане. Сложните системи за противопожарна безопасност в "Златен век" са иновативен начин да се отговори на неизменната нужда от сигурност. Звукоизолацията, която осъществяваме днес, също е комплексна система от последно поколение.

Променят ли се вашите клиенти, на какво те най-много държат сега?

И преди, и сега, и в бъдеще този, който търси дом, иска всичко. За мен специално е радващо, когато наши клиенти ни търсят за второ и трето жилище - за своите деца или за инвестиция. Особено стимулираща група сред клиентите ни са млади професионалисти, които са учили и работили в чужбина, но се връщат с ентусиазъм тук. Те изискват високотехнологична, но природосъобразна и екоотговорна среда.

Каква беше 2019 за компанията и лично за Вас?

Трудна, разбира се, година на извънредно изпитание.

По-трудна от кризата през 2008 - 2009 г.?

Общото е само, че е време на изпитание. Иначе онази криза даде възможност да докажем и на себе си, и на другите, че проектираме и строим, защото искаме именно това, обичаме именно това - че сме се появили като архитектурно-строителна компания, за да останем такава и да бъдем винаги сред най-добрите. Тогава, когато мнозина изчезнаха от сектора, промениха бизнеса си, замениха суровини и материали с по-евтини, за да съхранят печалбите или намалят загубите, ние увеличихме разходите, за да съхраним качеството и да увеличим доверието. Днес се борим за "Златен век", за да имаме възможност да изградим това, което можем и за което имаме законно право.

Какви са основните предизвикателства пред "Артекс Инженеринг"?

Да убедим, че високите жилищни сгради са отговорът на много въпроси. Например как да намерим място в широкия център за толкова желаещи да живеят там? Как самият той да не се превръща в запазена територия на наследници на имоти, а да бъде по-достъпен и по-разнообразен като демографски състав? Как да удържим разливането на София по периферията, водещо до скъпо разрастване на транспортната мрежа, както и до увеличаване на трафика? Как да се стимулират хората да живеят в енергоефективни сгради? Как домовете да са в близост до места за свободното време? Как София да се сдобие с емблематични сгради, които и чрез социалните медии да направят столицата ни да бъде по-разпознаваема и по-впечатляваща?

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?