Археологически проучвания може да забавят строежа на магистрала "Струма"

Разкрити са сгради от римската епоха от ІІ – ІV век край Благоевград

Археологически проучвания може да забавят строежа на магистрала "Струма"

Останки на сгради от римската империя, датирани от ІІ – ІV век, може да забавят изграждането на участъка между Благоевград и Крупник (лот 3.1) на магистрала "Струма".

Проучването на терена от около 50 дка край Благоевград е започнало в края на април. То се ръководи от екип от археолози начело с доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН.

На обекта с дължина от 630 метра и ширина 80 метра работят 75 работници, предимно пенсионери и безработни от Благоевград, Покровник, Зелен дол, Бобошево, Кочериново и други близки селища в района.


Прави се сондажно археологическо проучване, чиято цел е да се ограничи проучваната територия, каза Николай Русев, докторант в секцията за антична археология на НАИМ пред БТА. Той посочи, че почти при всеки сондаж се натъкват на археологически останки и структури.

Сондажните проучвания е планувано да приключат до 25 юни. След тях междуведомствена комисия ще оцени резултатите и ще реши колко и как ще продължи проучването.

"Може би в късна есен или догодина напролет ние ще продължим проучванията тук и този път те ще бъдат пълни", каза д-р Милена Райчева от секция антична археология на НАИМ, която е зам.-ръководител на обекта. Това според нея означава разкриване на цялата площ и на всички археологически структури.

При сондажите археолозите са разкрили останки от монументална архитектура - множество сгради, както жилищни, така и със стопански и производствени функции. Вече са проучени няколко пещи за керамика и за метал, разкрити са и гробове.

Основното, което проучваме, са останки от римската императорска епоха, датирани към ІІ – ІV, каза Николай Русев. Структурите, които в момента разкриваме, са от ІІІ-ІV век, но не е изключено да има и от много по-ранни периоди, допълни д-р Милена Райчева. Това, по думите ѝ, е голям обект и не всичко е съществувало едновременно, останките от сгради, които се разкриват, говорят за няколко строителни фази от няколко археологически епохи.

"За нас сега интересното и трудното е да определим хронологията на тези сгради, коя след коя е, по кое време спират да съществуват", каза Милена Райчева.

В момента се прави археологическата документация и чертежи на разкритите структури

Археолозите отбелязаха, че работят перфектно с Агенция "Пътна инфраструктура" и фирмата изпълнител на обекта – консорциум начело с "Агромах". Русев посочи, че имат пълно разбиране и съдействие от тяхна страна в работата си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?