Археолози настояват да се удължи срокът за проучване на участък от магистрала “Марица“

Археолозите, които проучват последния участък от автомагистрала "Марица", настояват за удължаване на срока за разкопките с още един месец.

Ръководителят на проучванията в местността "Хауза", близо до Капитан Андреево, професор Васил Николов се аргументира, че работата е започнала късно заради липса на средства от Министерството на финансите.

Според него става дума за обреден комплекс без аналог в Югоизточна Европа.

“Около 5200 години пр. Хр. тук постепенно възниква явно светилище, един огромен обреден комплекс, който е ограден. За първи път в Югоизточна Европа установяваме такова нещо. Ограден е от два паралелни рова, които заграждат може би един кръг, част от който влиза на турска територия. В най-високата част на този кръг е била построена сграда. Около светилището са правени обреди, останките от които са поставяни в специални изкопани ями. Това са обреди, свързани най-вероятно с плодородието, с осигуряването на типичното движение на природата и на обществото според представите на древните земеделци и скотовъдци“, заяви той пред БНР.

Археологическите разкопки по трасето на “Марица“ трябваше да приключат още в края на 2012 година, но срокът на няколко пъти беше удължаван, за последно – до края на март тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?