Археолози от БАН са против натрапен им директор

Археолози от БАН са против натрапен им директор

Учени от Националния археологически институт с музей към БАН се надигнаха срещу решението на централното ръководство да им натрапи директор. Въпреки че Общото събрание на института и експертна комисия са дали най-много гласове за един кандидат, Управителният съвет на академията е определил друг. Така вместо от подкрепяния от археолозите Венцислав Динчев, институтът бил оглавен от Людмил Вагалински.

Изборът на директор на институт става на три етапа – гласуване от Общото събрание на института, гласуване от седемчленна експертна комисия и накрая – гласуване на Управителния съвет на БАН. При гласуването на Общото събрание на института Вагалински получава 20 гласа, а Динчев – 38. При гласуването на експертната комисия Вагалински получава два гласа, а Динчев – пет. Въпреки това Управителният съвет утвърждава за директор Вагалински.

Динчев е написал възражение по повод избора на Управителния съвет. Според него той е дисквалифициран заради различния с централното ръководство по отношение на начина на управление на институтите.

“Нееднократно съм изразявал в публичното пространство привъзаността си към едно по-демократично устройство на академията ни. Днес тя е йерархична, вертикална структура с големи правомощия на централното ѝ ръководство. Убеден съм, че вариантът с действително автономни в административно и финансово отношение научни звена, и с централните органи с координативни (а не командно-управленски) функции, е по-добър за БАН“, посочва Динчев.

“На изслушването повечето въпроси към мен бяха свързани с тези наистина важни устройствени проблеми. Бих приел това като проява на нормален интерес, но поводът за дискусията – избор на директор, в съчетание с неособено добронамерения тон и видимото желание за разобличаване на възгледите ми подсказват друго“ заявява още Динчев.

В протестна декларация в подкрепа на Динчев са се подписали над 20 учени от института. “С тревога и загриженост искаме да изразим публично огромното си неудовлетворение от начина, по който беше проведен конкурсът за директор на института“, се казва в декларацията. Учените също смятат, че активната позиция на Динчев за реформирането на БАН е взела превес при отстраняването му в конкурса.

Според председателя на БАН акад. Никола Съботинов обаче учените недоволстват от избора на Вагалински, тъй като е строг и ги мобилизира да работят.

Учените от института обаче припомнят, че при международния одит през миналата година Националният археологически институт е получил най-високата възможна оценка – три пъти А. “Това е ясно доказателство, че учените в тази институция са достатъчно зрели и компетентни, за да направят избор и да носят отговорност за него“, се посочва в декларацията на учените.

“По повод на поредния опорочен избор в Управителния съвет на БАН, ние изразяваме своята надежда, че в дискусиите, свързани със законопроекта за промени на закона за БАН, ще бъде отчетена необходимостта от по-голяма финансова и административна самостоятелност на институтите, включително правото на пряк и несанкциониран избор на директор, подобно на практиката в университетите в България. Уверени сме, че съхраняването на БАН като най-значим национален научен център налага задължително извършването на уместни структурни реформи и сериозни промени в стила и методите на управление“, се казва още в декларацията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?