Археолози откриха неизвестна църква в средновековния град Червен

Неизвестна до момента църква, която не е фигурирала в плановете на средновековния град Червен, откриха археолозите от Регионалния исторически музей-Русе, предаде агенция БГНЕС в сряда.

Това е шестнадесетият храм на територията на митрополитския център от времето на Второто българско царство, като досега са проучени две митрополитски и 13 енорийски църкви.

Новооткритата църква е от ХІV век и е разположена от едната страна на крепостната порта, с ширина от 6 метра и вероятна дължина 13 метра. Размерите и начинът на градеж я отвеждат сред най-представителните храмове на територията на средновековния град. От северната страна на църковната постройка, както и в нейната вътрешност, се разкриват четири гробни камери. Разкрити са множество фрагменти от стенописи в разнообразни цветови нюанси, които някога са украсявали стените на постройката.

Първоначално данните са били, че на това място има крепостна стена с кулоподобно съоръжение, разказват археолозите Светлана Великова и Стоян Йорданов.

"До този момент от църковната сграда сме открили входа, нейната притворна част и част от основното помещение на църквата, което се нарича наос. Стенописите представят разнообразни цветови решения, като в повечето случаи засега имаме графични изображения и флорални мотиви. Последните дни открихме и стенописи, които имат графити по тях, но специалисти ще ни кажат повече за надписите. Друго интересно са конструктивните решения, които средновековните майстори е трябвало да вземат, тъй като имаме естествена денивелация на терена. Можем да видим на място как в тази входна част те са внедрили скалата в самата сграда, имаме изсечени стъпала и са използвали скалата за подова настилка“, разказва Светлана Великова.

Стоян Йорданов обясни, че до момента само в 3-4 църкви от всички 16 има открити стенописи, а с повече късмет може да се окаже, че ще се покаже и името на църквата.

В тазгодишните разкопки на терена край русенското село Червен отново участват студенти от Великобритания и български доброволци.

Споделяне

Още от Общество