Археолози ще окъпят премиера с "чудотворна вода" в Плиска

КРИБ и Камарата на строителите даряват за реставрацията на българския "Партенон"

Археолози ще окъпят премиера Бойко Борисов с "чудотворна вода" за здраве и успех. Водата е бликнала днес при разкопки на "свещения кладенец" в Голямата базилика в Плиска, съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Първите капки от "чудотворната вода" са се появили в 11.14 часа на 24 юли 2015 г.

Местен бизнесмен е осигурил помпа за изпомпването ѝ, за да може кладенецът да бъде разчистен напълно.

"Тъй като премиерът Бойко Борисов на 10 август ще бъде в региона, за да открие пътен възел Белокопитово на автомагистрала "Хемус", и ще посети и Голямата базилика, археолозите се надяват, че вече ще има достатъчно вода, за да окъпят за здраве и успех премиера", пише Божидар Димитров.

В четвъртък е приключило заснемането на Базиликата от екип от инженери и геодезисти. Направени са и снимки с дрон.

Голямата базилика се намира в първата българска столица Плиска. За реставрацията ѝ правителството отпусна неотдавна 500 000 лв.

Отделно Националният исторически музей организира кампания за набиране на необходимите средства, които се оценяват на 8 милиона лева.

С писмо до Божидар Димитров изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов е заявил, че на заседание на 18 юни т. г. управителният съвет е решил бизнес организацията да подкрепи финансово реставрацията на храма.

Подобни намерения има и Камарата на строителите, казва Божидар Димитров.

Той посочва, че Голямата базилика в Плиска често е оприличавана във форумите като "Българският Партенон" или "Българският Колизеум".

Голямата базилика е най-голямата сграда, построена от древните българи, както Партенона и Колизеума са най-големите сгради, построени съответно от древните гърци и римляни. Но Партенона, който е дълъг 59 метра, е по-малък от Голямата базилика - 102.5 метра, уточнява Божидар Димитров.

Колизеумът пък е сграда, осквернена с кръвта на десетки хиляди християни, загинали мъченически на арената – посечени с мечове или разкъсани от диви зверове. Докато Голямата базилика и манастирът около нея е пръскал духовна светлина за българския народ и за други народи. В нея са написани богослужебните книги, с които са покръстени Русия, Сърбия, Черна гора, Молдова и Румъния", посочва шефът на НИМ.

Споделяне

Още по темата

Още от България