Археолозите от БАН получават 18 млн. лв. за проучване на магистрални обекти

Археолозите от БАН получават 18 млн. лв. за проучване на магистрални обекти

Без търг Институтът по археология към Българската академия на науките (БАН) ще получи директно 18 млн. лв. за проучване на обекти по трасето на магистралите "Хемус" и "Струма". Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя подписа във вторник тригодишно споразумение за сътрудничество с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Лиляна Павлова даде "много висока оценка" за работата на институтите към БАН, като отбеляза, че само по оперативните програми за трансгранично и териториално сътрудничество към МРРБ в последните години са усвоени над 37 млн. евро за научни дейности.

За последните години инвестициите в археологически проучвания са за над 10 млн. лв., а за първите месеци на тази година – над 3 млн. лв., посочи Павлова.

"Това показва големият капацитет и професионализъм на институтите, с които работим. Убедена съм, че доброто ни сътрудничество до момента и новото споразумение ще дадат добра основа за работа по конкретни проекти, обучения, разработки чрез директно възлагане, за да можем да реализираме това, което сме планирали", допълни Павлова.

През първия мандат на управление на ГЕРБ археолозите бяха обвинявани често от премиера Бойко Борисов, че саботират строежа на новите магистрални отсечки. През втория му мандат отношенията им вече станаха приятелски.

На 10 август дори предстои Борисов да бъде окъпан за здраве с "животворната вода", която бликна от кладенец в Голямата базилика в Плиска. По този повод шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров публично призова премиера да си облече по-стар костюм за освещаването на пътен възел "Белокопитово" край Шумен, защото ще го окъпе.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?