Архиепископ Стефан: БПЦ трябва да помогне на Македонската за признаването на нейната независимост

Архиепископ Стефан, духовен водач на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Сн. БГНЕС

Българската православна църква може и трябва да помогне на Македонската за признаването на нейната независимост. Това заяви архиепископ Стефан, духовен водач на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, който е на посещение у нас по повод честванията на празника на солунските братя Кирил и Методий. 

По думите му, като наследничка на Охридската архиепископия, Македонската църква заслужава място сред останалите поместни църкви в православния свят, предаде БНР. 

"Ние чукаме по всички порти, по всички врати, защото, ако чукате, ще ви се отвори. В същото време и да не съществува църква в Македония, ако този народ иска, може да има своя църква, своя епископия, свои образователни институции, свой организиран църковен живот, каква е пречката, ако изповядват вярата, която изповядват и всички поместни църкви?".

Охридската архиепископия има значение за всички православни народи. На честванията по случай нейната 1000 годишнина сме поканили ръководителите на Българската православна църква и държава, каза архиепископ Стефан пред БГНЕС. Надяваме се да празнуваме заедно, допълни той.

Тази година се навършват 1000 години от създаването на Охридската архиепископия. Празникът ще бъде отбелязан с държавно-църковни тържества, които ще се състоят на 27 и 28 май в Охрид.

Архиепископ Стефан заяви, че ще има молебен за свети Климент в храма на Охридската архиепископия "Света София", а на следващия ден – света Литургия.

"Това е рядък юбилей", посочи той и припомни: "Малко са институциите, които могат да се похвалят с толкова дълъг живот".

"Охридската архиепископия има значение за всички православни народи, които живеят по тези земи. По тази причина вярвам, че тази годишнина трябва да бъде отбелязана и от всички народи, които са влизали в нейния диоцез. Вярвам, че на празненствата ще имаме гости и от съседните народи, и от съседните църкви", подчерта той.

Архиепископ Стефан заяви, че Македонската православна църква-Охридска архиепископия е отправила покана към Българския патриарх и българския държавен елит. "Надявам се, че ще бъдат с нас на честванията в Охрид", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?