Архиепископът на Варшава е бил 20 години сътрудник на тайните служби

Новият архиепископ на Варшава Станислав Виелгус е бил в продължение на 20 години таен и съзнателен сътрудник на службите за сигурност на комунистическа Полша, съобщи в четвъртък БТА, като цитира броя на вестник на “Жечпосполита” от същия ден. Вестникът се позовава на документ, подписан от католическия отец на 23 февруари 1978 г. в Люблин.

За декларацията за сътрудничество на Виелгус първо съобщи в сряда на уебсайта си полското списание "Впрост", като заяви, че доказателствата са "стопроцентови". Списанието не даде много подробности за дейността на духовника като агент на комунистическите тайни служби, като обеща, че ще го направи в броя си от 8 януари.

Декларацията за сътрудничество на Станислав Виелгус с псевдоним "Грей" е открита в архивите на полския Институт за национална памет. Този институт се занимава с престъпленията срещу полския народ по времето на нацизма и комунизма, като разполага и с прокурорски функции.

На 6 декември м. г. Папа Бенедикт XVI назначи 67-годишния Станислав Виелгус, дотогавашен епископ на Плоцк, за архиепископ на Варшава. Преди това глава на варшавската метрополия бе кардинал Юзеф Глемп, който е и примас на полската католическа църква.

"Аз, Грей - Станислав (псевдонимът, името и фамилията са написани ръкописно), син на Адам (. . .), се съгласявам доброволно да сътруднича на Разузнавателната служба на Полската народна република (ПНР) по време на пребиваването ми в чужбина. Сътрудничеството ми ще се свежда до изпълняване на разузнавателни задачи на територията на ФРГ и страните на противника, определени от инструкциите на централата на Разузнавателната служба на ПНР", пише в документа, цитиран от "Жечпосполита".

По-нататък в текста е посочено, че "двете страни" са се споразумели, че полското разузнаване ще осигури на Виелгус средствата за изпълняване на задачите - инструктажи, финанси, както и правна защита.

"Жечпосполита" твърди, че от документите в Института за национална памет личи, че свещеникът Виелгус е бил ценен агент и е получил специална разузнавателна подготовка. Според вестника главната "движеща сила" на духовника е силното му желание за бърза научна кариера.

Тайният живот на Станислав Виелгус започва през 1967 г., когато той е студент по история на философията в Католическия университет в Люблин. Оттогава датират първите му срещи с офицери от полската Служба за сигурност, като в продължение на следващите 5 години младият свещеник има над 50 срещи с представители на службата. На тях той посочва евентуални кандидати за вербуване като доносници и сам доносничи за вътрешни събития в университета и църквата.

След това отец Виелгус е поет от разузнавателните служби. Водещите го офицери поискват от него да кандидатства за Хумболтова стипендия за Мюнхенския университет и той я спечелва. От документите личи, че преди да замине за Германия, теологът преминава през специална подготовка, а на 28 септември 1973 г. подписва първото си споразумение за сътрудничество под псевдонима "Адам Висоцки", пише в четвъртък  варшавският вестник.

През 1978 г. в живота на днешния архиепископ на Варшава отново активно се намесва Първо управление на Службата за сигурност. Първоначално той получава задача да попречи на назначаването на отец Шливански като шеф на религиозната редакция на радио "Свободна Европа", а после да се опита да се внедри в тази редакция.

Станислав Виелгус не се справя и след завръщането си в Полша е прехвърлен на отчет в регионално звено на службите в Люблин. Документите от този период не са били открити, но е известно, че контактите с Виелгус не са спирали до разформироването на Службата за сигурност през 1990 година.

Агенция Ройтерс съобщи, че от Ватикана не са пожелали коментар по скандала, като са казали, че въпросите относно насрочената за неделя церемония по ръкополагането на Станислав Виелгус като архиепископ на Варшава трябва да бъдат адресирани към полската църква.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?