mediapool.bg Ти си това, което четеш

"Архипелагът ГУЛАГ" може да стане задължителна книга за руските ученици

06:30 | 27 октомври 2010 | 29 коментара

Руският премиер Владимир Путин приветства издаването на предназначен за ученици вариант на книгата на Александър Солженицин "Архипелагът ГУЛАГ", като заяви, че творбата е важно четиво, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Произведението на известния дисидент, описващо страданията в трудовите лагери по времето на Сталин, бе забранено в Съветския съюз след публикуването му на Запад през 1973 г.

"Тази книга е много нужна", обърна се Путин към вдовицата на Солженицин Наталия в изказване, излъчено по държавната телевизия.

Наталия е направила предназначен за ученици съкратен вариант на "Архипелагът ГУЛАГ", който е четири пъти по-къс от оригинала. Според държавни медии той може да стане задължителен за изучаване от 16-17-годишните ученици.

"Без да знаем какво е изложено тук, няма да имаме пълно разбиране за нашата страна и ще изпитваме трудност, когато мислим за бъдещето", заяви Путин.

Наталия каза, че са приготвени първоначално 10 000 екземпляра за училища и библиотеки.

Руски правозащитници са разтревожени от това, което те смятат за опит на някои служители, особено докато Путин беше президент между 2000 и 2008 г., да омаловажат зверствата по времето на Сталин, като наблягат на неговите постижения.

Миналата година активисти и западни дипломати осъдиха написан с помощта на историк от управлаващата партия "Единна Русия" нов учебник, който споменава репресиите по времето на Сталин, но описва съветския диктатор като добър управник, отбеляза Ройтерс.

Още от Свят