"Архипелагът ГУЛАГ" може да стане задължителна книга за руските ученици

Руският премиер Владимир Путин приветства издаването на предназначен за ученици вариант на книгата на Александър Солженицин "Архипелагът ГУЛАГ", като заяви, че творбата е важно четиво, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Произведението на известния дисидент, описващо страданията в трудовите лагери по времето на Сталин, бе забранено в Съветския съюз след публикуването му на Запад през 1973 г.

"Тази книга е много нужна", обърна се Путин към вдовицата на Солженицин Наталия в изказване, излъчено по държавната телевизия.

Наталия е направила предназначен за ученици съкратен вариант на "Архипелагът ГУЛАГ", който е четири пъти по-къс от оригинала. Според държавни медии той може да стане задължителен за изучаване от 16-17-годишните ученици.

"Без да знаем какво е изложено тук, няма да имаме пълно разбиране за нашата страна и ще изпитваме трудност, когато мислим за бъдещето", заяви Путин.

Наталия каза, че са приготвени първоначално 10 000 екземпляра за училища и библиотеки.

Руски правозащитници са разтревожени от това, което те смятат за опит на някои служители, особено докато Путин беше президент между 2000 и 2008 г., да омаловажат зверствата по времето на Сталин, като наблягат на неговите постижения.

Миналата година активисти и западни дипломати осъдиха написан с помощта на историк от управлаващата партия "Единна Русия" нов учебник, който споменава репресиите по времето на Сталин, но описва съветския диктатор като добър управник, отбеляза Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?