“Архитектът” Фере завинаги ще остане в историята на модата

“Архитектът” Фере завинаги ще остане в историята на модата

На 17 юни в миланска болница почина знаменитият моделиер Джанфранко Фере. Италианските медии съобщават, че 63-годишният Фере е бил докаран в миланската болница Сан Рафаеле след инсулт. Преди да бъде хоспитализиран дизайнерът прекара два инсулта, след които напълно се е възстанови и продължи работата си.

Фере е един от родоначалниците на “италианския” бум в модата през 80-те и 90-те години и фактически направи Милано център на световната мода. "L'architetto Ferré", архитектът Фере – така го беше кръстила италианската преса.

Сред клиентите му са Шерън Стоун, Елизабет Тейлър, Опра Уинфри, кралицата на Йордания, Палома Пикасо, Бернадет Ширак, София Лорен, принцеса Даяна и много други.

“Изключително възпитан човек. При името на Джанфранко Фере у мен възниква само една асоциация – човек на честта, който знае цената на думата и отговорността. – каза Джорджо Армани. – Ние бяхме познати дълги години макар и не много близки. Едновременно започнахме дейността си и това фактически беше решаващият момент за италианската мода. Винаги съм следил работата му и съм ѝ се възхищавал...Мисля, че основна черта на характера му беше абсолютната независимост”.

Фере винаги е смятал, че модата зависи от жизнения опит, получен през различните периоди на времето и в различните области. Според него тя се предопределя от културата и преди всичко от изкуството.

Веднъж той споделя: “Струва ми се, че съм направил всичко, което можех, за да съм сигурен, че моят стил постоянно и пълноценно се развива благодарение на разнообразните нововъведения, неразривно свързани с моите чувства, моя вкус и моя опит...Всичко, което в моите модели е свързано с други култури, беше преживяно от мен лично, особено когато бях в Далечния изток (Индия, Китай, Япония). Това може да се види лесно в работите ми, както и тенденциите на западната култура, от барока до неокласицизма, от романтизма до декаданса”.

По думите на Роберто Кавали “Фере въплъщаваше най-високия стил, майсторство и изпълнение. Той беше истински художник, чист, красив човек, който ще липсва на италианския моден свят”.

Фере е роден в Легнано, малък град до Милано. Той е получил архитектурно образование в Миланския политехнически университет. Първите си стъпки в света на модата прави в началото на 70-те години. Тогава заедно с Валтер Албини започва да измисля дизайна на украшения и аксесоари.

През 1978 година той открива Модна къща заедно с Франко Матиола, негов стар приятел, помощник и бизнес партньор. Те ръководят начинанието заедно до 1999 г., когато се скарват сериозно.

Първото си дефиле Фере прави през 1978 г. Той създава постепенно името си в света на модата благодарение на графиките си, причудливите форми и безупречната кройка. Всичко това придаваше изключителна женственост на моделите.

Творбите на Фере бяха в класически стил, но в същото време той предлагаше безкрайни вариации, например, на тема бяла блузка: с големи яки и маншети, с набори и платки.

Работата си в Диор дизайнерът наричаше “уникална и грандиозна”. “Това е опит, за който никога няма да съжалявам. Мисля, че превърнах Диор в нещо истинско и живо, без да потискам при това фактора на разкош нито на марката, нито на клиентите на Диор”.

През 1998 г. попитаха Фере кого иска да види в редиците на последователите си. Фере отначало отговори, че много италиански дизайнери работят за модните къщи така, че компаниите да продължават работата си след като дизайнерът – основател излезе в пенсия. После Фере се замисли малко и добави: “Едно знам със сигурност. Който и да стане мой последовател, той трябва да е много силен!”.

Споделяне

Още от

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?