Архитекти и археолози протестираха срещу общинския контрол върху културните паметници

Снимка: БГНЕС

Архитекти, археолози и художници излязоха на протест пред Народното събрание заради начина, по който се децентрализира контролът върху паметниците на културата, предприет с поправки в Закона за културното наследство миналата седмица. Според текстовете шест общини ще съгласуват и разрешават реставрацията, преустройството и други намеси при паметниците на културата от местно значение.

Според форум "Културно наследство" това е стъпка към унищожаване на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и поставя в огромен риск ценни сгради и обекти.

От Асоциацията на реставраторите и представители на археологическата общност смятат, че така се отваря вратата за оказване на инвеститорски и политически натиск върху местната администрация.

"Целенасоченото закриване на НИНКН започна преди 10 години и в момента институтът е сведен до състав от 40 човека, които трябва да взимат решения за 40 000 паметника. По тази причина те биват обвинявани в некомпетентност и несъстоятелност и това е аргументът, с които вероятно ще бъде закрит този институт", заяви художникът Владо Руменов, цитиран от сайта "Дневник".

Според него въпреки общественото обсъждане мнението на експертната общност е пренебрегнато при всички четения на законопроекта. Форум "Културно наследство" внесоха алтернативни предложения за повишаването на броя на служителите на института и откриване на негови структури по места, което ще намали потенциала за натиск върху решенията. В подкрепа на тезите си специалистите, сред които има бивши служители на НИНКН и общините, посочиха редицата паметници на културата, унищожени през последната година поради действие или бездействие на местните власти. За техните текстове, внесени от Вили Лилков, гласуваха едва четири депутати.

Архитект Йорданка Канудлкова изтъкна, че в сегашната ситуацията НИНКН наистина не може да се справи със своите задачи, но не смята, че приетите промени ще улеснят работата.

"Това не е оздравяваща мярка, а един байпас на системата. Трябва да кажем от какво е болна тя, но никой не иска да направи диагноза. В това състояние, в най-тежко положение са общините, които искат да направят сериозни проекти. Това, което става в момента, е опит на общините да направят байпас, т.е. да не минават през НИНКН. Приемаме, че всичко това е абсолютно добронамерено", коментира Кандулкова.

"Наистина има нужда от деконцентрация, от хора на места, които да вършат оперативната работа. Аз считам, че тази система, която сега се налага, не може да я свърши по обективни причини. Първо, защото системата не е готова да подсигури работата на звена по места. Защото националния документален архив, които е задължителен информационен източник, за да се направи експертно становище не е дигитализиран и се намира тук в София", допълва тя.

Форумът "Културно наследство" е организирал онлайн петиция, която призовава президентът да наложи вето на поправките и до момента е събрала 370 подписа.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?