Архитекти искат незабавно прекратяване на поръчката за банята в "Овча купел"

Архитекти искат незабавно прекратяване на поръчката за банята в "Овча купел"

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява за прекратяване на обществената поръчка за реставрация на минералната баня "Овча купел". Причината - в условията не е заложен конкурс за проект за адаптацията и реставрацията ѝ, а директно се пристъпва към избор на строител, който сам да избере визията за реставрация. Организацията предупреждава, че се поражда риск от компрометиране на архитектурната стойност на сградата, която е паметник на културата.

"Правилният подход при реставрацията на недвижими културни ценности е най-напред да бъде изработен качествен инвестиционен проект, който да описва конкретните строително-ремонтни работи, предвидените технологии и материали за реставрация, както и стойността на изпълнението. Едва след одобряването на проекта може да се пристъпи към възлагане на строителството", посочват от камарата.

"В този си вид обществената поръчка нарушава принципите на европейските и световни конвенции за опазване на архитектурното наследство, добрите професионални практики и поставя в риск сградата", посочи председателят на КАБ арх. Владимир Милков.

Проблемът

За да подчертаят проблема, от КАБ уточняват, че избраният в момента подход за инженерингова поръчка съсредоточава всичко в ръцете на строителя, като създава предпоставки за корупция и не води до добри резултати. В тази ситуация проектантът е подчинен на строителя и следва да изпълнява неговите "препоръки".

От камарата цитират правителствено проучване в Германия, което е установило, че инженеринговата поръчка в сравнение с изпълнението на конкурсен проект е оскъпена с 20%, а крайният продукт е с влошено качество.

Предметът на поръчката

В детайли, обществената поръчка предвижда обособяване на две зони. Първата - зона "Рекреация" (Рекреативен център с активно използване на минералната вода), разположена в сутерена и на партерния етаж и зона "Наука" (Център за върхови постижения), заемаща първия и подпокривния етаж, както и част от сутерена и от партера. КАБ счита предмета на поръчката за незаконосъобразен предвид предназначението на сградата – "за баня" и статута ѝ на архитектурно-строителен паметник на културата. Създаването на инвестиционни проекти и извършването на строително-ремонтни дейности, които не са в съответствие с предназначението на сградата, е недопустимо според Закона за устройство на територията, припомнят оттам.

Злополучният търг

В началото на юни стана ясно, че Столична община е напът да налее 4.4 млн. лв. в реставрацията на баня "Овча купел" през 2022 и 2023 г. Реално това са 57% от цялата сума за възстановяване на банята, която възлиза на общо 7.6 млн. лв. Решението бе взето от Столичния общински съвет.

Така тече трети опит за задействане на проекта. При първата обществена поръчка в бързината не бе взето одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство. Отделно от това обществените поръчки не бяха съобразени с правилата на европрограмата "Наука и образование за интелигентен растеж". По нея се реализира център за върхови постижения "Наследство БГ" в обособена част от сградата на баня "Овча купел".

В проекта за върховия център са включени Софийският университет "Св. Климент Охридски", Техническият университет, Университетът за архитектура, строителство и геодезия, шест института на БАН, Националната спортна академия, Народната библиотека "Св. Климент Охридски" и регионалният исторически музей на София.

Забавянето на проекта костваше оставката на зам.-кмета Тодор Чобанов, чието място бе заето от Боршош. Последно, процедурата бе спряна именно от Чобанов, защото проектът бил само за ремонт, но не и за проект на визията на обновяването.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?