Архитекти скочиха срещу обезобразяването на Японския хотел

Снимка: БГНЕС

Преустройството на хотел "Маринела", който остава популярен като Японския хотел, е грубо посегателство над един от шедьоврите на световноизвестния японски архитект Кишо Курокава, заявиха от Съюза на архитектите в България на пресконференция в сряда. Заедно с Камарата на архитектите призоваха всички институции, които имат отношение към казуса с надграждането на хотела на Ветко Арабаджиев, да предотвратят разрушаването на една от архитектурните ценности от най-новата ни история.

Комплексът е единствен по рода си в Източна Европа. Сградата е символ на приятелството и сътрудничеството между България и Япония и е една от емблемите на Курокава, който е проектирал 135 от най-значимите сгради в световната архитектура,, заяви Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България

В момента собственикът на хотел "Маринела" строи масивни метални конструкции, променя фасадата, надстроява, променя интериора на хотела по свой вкус. Така се нарушават функционалните и пространствени връзки и се променя облика на хотела, възмущават се от Съюза на архитектите.

Преди месец от регионалното министерство съобщиха, че Дирекцията по национален строителен контрол е спряла надстрояването на едноетажното тяло на хотел "Маринела" (бивш "Кемпински-Зографски" или Японския) в София. Причината бе, че строителството е извършено без да е одобрена цялата необходима документация.

В началото на 2015 г. е издадено разрешение за строеж по идейни проекти за надстрояване с един етаж на едноетажно тяло на хотела от главния архитект на район "Лозенец". Не са одобрени обаче техническите проекти и няма протокол за строителна линия и ниво на строежа.

"Във връзка с допуснатите нарушения е съставен и връчен на възложителя констативен акт за спиране на строежа", съобщиха преди месец от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тогава течеше седемдневният срок за възражения. Към днешна дата се оказва, че няма промяна в статуса на случая.

Хотел "Маринела" бе придобит от бизнесмена Ветко Арабаджиев в края на 2014 г. и бе прекръстен на името на съпругата му. Интериорът на хотела бе променен и много вътрешни дизайнери го определят като кичозен.

Истински скандал обаче избухна, когато миналото лято бяха изкоренени японските вишни пред сградата без разрешително. Обяснението бе, че те ще се пресадят във вътрешна градина, а отвън ще се заменят с палми. Това обаче така и не се случи, а дърветата бяха унищожени. Хотелът бе глобен с 50 хил. лв.

С това обезобразяването на хотела не спря и се започна надстройката.

От съюза на архитектите казаха, че ще задвижат процедура по отнемане на правата за практикуване на архитектите, които участват в унищожаването на сградата. От гилдията съобщиха, че ще предприемат кампания за създаване на нови критерии и правила за запазване на съвременното културно наследство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?